Afbeelding
Foto: Jan Mika

Gratis ov helpt arme Krimpense ouderen eenzaamheid te bestrijden

Algemeen 393 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Krimpenaren van 67 jaar of ouder met een smalle beurs kunnen vanaf 1 maart volgend jaar gratis gebruik maken van openbaar vervoer in Krimpen aan den IJssel en omgeving. 

Dit kan met de zogenaamde Krimpense Meedoenpas. Hiermee kunnen zij gratis inchecken op alle bus- en tramlijnen van de RET en op de metrolijnen A, B, C, D en E. Ook is de pas geldig op alle Arriva-buslijnen in Zuid-Holland en op de buslijnen 195 en 295 van Syntus. Het gratis reizen geldt op werkdagen vanaf 09.00 uur ‘s morgens. In het weekend en op nationale feestdagen kunnen de ouderen de gehele dag gratis reizen.

Eenzaamheid
Wethouder Coen Derickx (PvdA) wijst erop dat er in de raad al zo’n zes jaar werd gesproken over invoering van gratis openbaar vervoer voor Krimpense ouderen. Toch kwam het maar niet van de grond. “Ik ben blij dat er nu eindelijk een regeling is. Dat stelt deze doelgroep in staat om vaker te reizen, waardoor het risico op eenzaamheid en isolement afneemt.” Krimpens Belang verdient de credits, vindt de wethouder. “Die partij maakte er een speerpunt van en diende in juli een motie in die kon rekenen op steun van alle coalitiepartijen.”

De uitvoering van de motie bleek nog een hele puzzel. Derickx: “Krimpen aan den IJssel ligt op een kruispunt van verschillende vervoersbedrijven. Voor de regio Rotterdam zijn reizigers aangewezen op de RET en voor Zuid-Holland op de vervoerder Arriva. Daarnaast heeft Syntus nog enkele buslijnen door Krimpen aan den IJssel lopen, met een verbinding naar Utrecht. Bij de realisatie van de Meedoenpas voor 67+’ers is er een unieke samenwerking tot stand gekomen tussen deze vervoersbedrijven. Krimpense ouderen kunnen daardoor alle kanten op met de Meedoenpas.” 

Corona
Hij schat dat zo’n 600 ouderen (met een inkomen van 120 procent van het minimum) uit het dorp de pas kunnen aanvragen. Het was eerder de bedoeling dat zij vanaf 1 januari 2021 al gebruik konden maken van het gratis openbaar vervoer, maar die datum bleek vanwege corona ‘niet handig’. “Je moet mensen in deze tijd niet gaan stimuleren om te gaan reizen. Nu we de datum op 1 maart 2021 hebben gezet, hebben we ook meer tijd om de Meedoenpas te introduceren.”

Derickx benadrukt dat het geen pilot betreft. “Deze regeling is structureel in de begroting opgenomen. Uiteraard gaan we volgen of ouderen er daadwerkelijk gebruik van gaan maken. In het derde kwartaal van volgend jaar volgt een evaluatie en kijken we waar we de regeling eventueel moeten bijstellen. En in 2022 moet het gewoon goed lopen.” 

Meer informatie over het aanvragen van de Krimpense Meedoenpas publiceert de gemeente in 2021 op www.krimpenaandenijssel.nl.

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden