• Ramona de Waard laat een gevangen rivierkreeft zien uit één van de bakken die op het erf staan.
• Ramona de Waard laat een gevangen rivierkreeft zien uit één van de bakken die op het erf staan. Foto: Floris Bakker

Fuiken Lekkerkerkse kreeftenvisser moeten van NVWA het water uit

Algemeen 3.834 keer gelezen

LEKKERKERK • Jan de Waard kan tot eind november geen rode Amerikaanse rivierkreeften meer vangen in de wateren van de Krimpenerwaard. De Lekkerkerkse beroepsvisser moest woensdag van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn fuiken uit het water halen omdat hij geen ontheffing wil aanvragen. 

“Die ontheffing kost ons gewoon te veel geld”, laat zijn vrouw Ramona weten. “Je betaalt 1.700 euro voor een zinloos stukje papier terwijl je bezig bent met het bestrijden van een plaag. Verdien dat maar eens terug! Het is nu al ontzettend moeilijk om rond te komen van de vangst van kreeften.”

Paling
De Waard zou in overtreding zijn omdat zijn fuiken in een ‘gesloten’ periode in het water lagen. Dit vanwege de palingtrek, “maar daar vissen we ook helemaal niet op”, verzucht Ramona. “Bovendien zit er geen paling in de Krimpenerwaard. Die zijn in het verleden al weggevist. Als er eentje in een fuik zit, zet Jan ‘m gewoon terug. In plaats dat ze een vrijstelling verlenen, behandelen ze ons als criminelen.”

Ze klopte al bij het waterschap, de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard aan voor hulp. Zonder resultaat. “Wij mogen nu drie maanden niet vissen terwijl dit dé tijd is om kreeften te vangen. Die zitten vol met eitjes. Door er zoveel mogelijk weg te vangen, houd je het probleem ‘beheersbaar’. Niks doen is een ramp voor dit gebied, maar de NVWA heeft daar geen boodschap aan. ‘Wet is wet’, riep die inspecteur alleen maar.”

Regel
NVWA-woordvoerder Tjitte Mastenbroek bevestigt dat de fuiken uit het water moesten. De reden daarvoor is simpel: “Het is tussen 1 september en 30 november verboden om het aalfuiken te vissen. Wil je dat wel doen, dan moet je bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een ontheffing aanvragen. Deze beroepsvisser was niet in bezit van zo’n ontheffing. De regel is duidelijk, dus hebben wij op verzoek van de politie gehandhaafd.”

Ramona de Waard voelt zich onrechtvaardig behandeld. “Wij doen aan schadebestrijding en proberen daar een boterham mee te verdienen. We hebben de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in materialen, zonder ook maar één euro steun te hebben ontvangen. De kreeften die we vangen, leveren we aan groothandels en restaurants hier in de buurt. Er is genoeg afzetmarkt, maar tot eind november mogen we niet vissen. Dus zijn we brodeloos en worden we bedreigd in ons voortbestaan.”

Om de aanklacht van tafel te krijgen is Ramona de Waard een online petitie gestart. 

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden