Afbeelding

Zorgen om financiële positie gemeente Krimpenerwaard

Algemeen 544 keer gelezen

REGIO • De gemeente Krimpenerwaard heeft 2019 afgesloten met een nadelig resultaat van bijna 36.000 euro. Hoewel dit een beperkt tekort is en Krimpenerwaard een ‘zeer gezond financieel vermogen heeft, maakt B&W zich zorgen.

‘We zien ontwikkelingen op ons afkomen die onze financiële positie mogelijk sterk nadelig beïnvloeden”, melden burgemeester en wethouders.

Jeugdhulp
Dit betreft vooral de kosten voor Wmo en jeugdhulp, die niet te reguleren zijn. ‘Ondanks dat er tijdig rekening is gehouden met een toegenomen vraag sluiten de werkelijke kosten voor Wmo en Jeugdhulp niet aan bij de gebudgetteerde bedragen. Het Rijk heeft beloofd extra middelen beschikbaar te stellen voor de Jeugdhulp, maar het moet nog maar blijken of dit voldoende is. Afgelopen jaren leerden dat de dekking vanuit het Rijk niet aansloot bij de gerealiseerde uitgaven voor deze wettelijke taken. We zien deze ontwikkeling als een landelijke trend bij decentralisaties vanuit het Rijk, waarbij gemeenten nauwelijks invloed hebben op de uitgaven. Dit zorgt voor steeds meer druk op de gemeentebegroting’.

Doordat Krimpenerwaard een goede vermogenspositie heeft, in de zin van een ruime reserve vrij vermogen, gaf dit de gemeente de mogelijkheid om een aantal investeringen te financieren. B&W: ‘Binnen de exploitatiebegroting zien wij echter geen structurele ruimte, wat ons in de toekomst voor de nodige keuzes stelt’.

Ook de coronacrisis zal zeker zijn sporen nalaten: ‘Het is nog zeer onzeker in welke mate, met name de nafase, invloed heeft op de gemeentelijke begroting en onze financiële positie’.

Commissievergadering
Politiek Krimpenerwaard bespreekt de jaarstukken en kadernota dinsdag 16 juni via een online vergadering (aanvang 20.00 uur), uitmondend in de raadsvergadering op dinsdag 14 juli.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden