• Onthulling van kunstwerk Levenslicht.
• Onthulling van kunstwerk Levenslicht. Foto: Jan Kok

Holocaustmonument Levenslicht onthuld in Krimpen

Algemeen 201 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Burgemeester Martijn Vroom heeft maandagavond samen met de kindergemeenteraad en het bestuur van Stichting Veteranen Krimpen aan den IJssel het lichtkunstwerk Levenslicht onthuld.

Het kunstwerk, dat bestaat uit lichtgevende stenen, is ontworpen door kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde. Het was maandag precies 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. 

Wrange verhalen
Tijdens de oorlog werden vanuit 210 Nederlandse gemeenten mensen weggevoerd en vermoord. Deze gemeenten hebben delen van dit monument gekregen in de vorm van lichtgevende stenen. Ook vanuit Krimpen aan den IJssel zijn mensen verraden en weggevoerd. "Daar zitten wrange verhalen achter", zegt burgemeester Martijn Vroom. "Die verhalen moeten we niet onder stoelen of banken steken."

Oud-wethouder en ereburger Ben van Veen heeft er uitgebreid onderzoek naar gedaan. Hij vertelde de genodigden over de Krimpense slachtoffers. Vroom: "Door de ernst van deze geschiedenis is het noodzakelijk dat alle generaties, jong en oud, blijven herdenken met elkaar."

Het lichtkunstwerk Levenslicht is tot en met 2 februari te bezichtigen op het voorterrein van Streekmuseum Krimpenerwaard. Tijdens openingstijden van het museum (van dinsdag tot en met zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur) is het mogelijk het kunstwerk van dichtbij te bekijken. Tevens is Levenslicht vanaf de openbare weg te zien.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie