• Enkele retweets van het inmiddels gesloten Twitteraccount van Jan Haagsma.
• Enkele retweets van het inmiddels gesloten Twitteraccount van Jan Haagsma. illustratie: DTP Het Kontakt

Pro Krimpenerwaard ondanks 'Twitteraffaire' verder met Haagsma

Algemeen 1.584 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Pro Krimpenerwaard zegt geen aanleiding te zien om te breken met Jan Haagsma. De inwoner van Lekkerkerk, de nummer drie op de kieslijst, ligt onder vuur vanwege talloze retweets, die haaks staan op het progressieve gedachtegoed van Pro Krimpenerwaard.

De berichten via Twitter zijn verzameld door Saskia van Rooy, voormalig lijstduwer van Pro Krimpenerwaard. Zij verliet enkele weken geleden de partij na een conflict over de bezetting van de derde raadszetel.

Van Rooy, die tijdens de gemeenteraadsverkiezing 242 voorkeursstemmen kreeg, eiste die zetel op, maar Pro Krimpenerwaard wilde dat zij die aan Jan Haagsma zou afstaan. Van Rooy besloot daarop als eenmansfractie - onder de naam Dierbaar Krimpenerwaard - in de raad plaats te nemen.

Nu confronteert Van Rooy haar voormalige partijgenoten met het twittergedrag van Haagsma. Uit de vele retweets, volgens Van Rooy zo'n 1.100 in totaal, blijkt een op zijn zachtst gezegd afwijkende politieke voorkeur van iemand die zich conformeert aan kernwaarden als 'sociaal, duurzaam en diervriendelijk', waar Pro Krimpenerwaard volgens de eigen website voor staat.

Anti-islam
Haagsma retweette vele uitingen van Pegida en de PVV, als ook berichten die anti-islam, anti-buitenlander maar ook anti-GroenLinks (de voorloper van Pro Krimpenerwaard, red.) zijn. Op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen verspreidde Haagsma zelfs een bericht van Geert Wilders onder zijn volgers om toch vooral op de PVV te stemmen.

Zelf is Haagsma niet bereikbaar voor commentaar. Eerder deze week liet hij in het Algemeen Dagblad weten, dat zijn Twitter-account is gehackt. Een reden waarom hij dit dan heeft laten voortduren geeft hij niet. Sinds deze week is zijn account verwijderd.

Fractievoorzitter Ad Struijs meldt in een eerste reactie ervan uit gegaan te zijn dat het 'vrij onschuldige berichten' betrof. Een aanbod om screenshots van de vele retweets te bekijken slaat hij af. Er is geen enkele reden om te breken met Haagsma, die wordt voorgedragen als commissielid namens Pro Krimpenerwaard, stelt Struijs: "Jan Haagsma was al commissielid en functioneerde zeer goed. Zolang er geen sprake is van strafbare feiten blijft dat zo. Daar gaat mevrouw Van Rooy niet over."

Vervolgens: "Wij vinden dat je behoorlijk geschift moet zijn om 1.100 retweets van een lid van Pro Krimpenerwaard door te nemen. Dat is natuurlijk niet zomaar. Mevrouw Van Rooy wil daarmee het ontfutselen van de derde zetel van onze partij goed praten, door onze derde kandidaat naar beneden te halen. Op de man spelen heet dat."

Op het feit dat Struijs erom bekend staat andere politieke partijen dan wel collega-politici graag de maat te nemen, maar nu deze kwestie lijkt te bagatelliseren, reageert hij: "Ik neem kennis van uw standpunt, maar wij geven mevrouw Van Rooy geen podium."

Fel
Saskia van Rooy reageert fel op de woorden van Struijs. Zij zegt dat de voorman van Pro Krimpenerwaard Haagsma de hand boven het hoofd houdt. Dat zijn Twitter-account is gehackt noemt Van Rooy een 'keiharde leugen'. "Tussen de vele retweets staan namelijk genoeg eigen tweets, soms voorzien van een privéfoto."

Ze erkent dat ze zich gekrenkt voelt door Struijs en partijvoorzitter Erik de Laet. "Ik heb me maandenlang ingezet voor Pro Krimpenerwaard. Al het werk leverde de partij drie zetels op."

Van Rooy moest volgens haar- ondanks de bedenktijd die ze van de griffie kreeg - afzien van de zetel waar ze recht op had. "Mijn idealen, die ik in het verkiezingsprogramma van Pro Krimpenerwaard heb gezet en waarmee kiezers zijn gelokt, waren plotseling niet de hunne. Het afstaan van mijn zetel aan Haagsma zou pas echt kiezersbedrog in optima forma zijn geweest."

Floris Bakker & Robert van der Hek

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie