• Carla Brokking en Waldien Burger en gaan voor een stralend open tuinen-weekend.
• Carla Brokking en Waldien Burger en gaan voor een stralend open tuinen-weekend. Foto: Adri Verhoeven

Tuinclub Lopikerwaard viert jubileum met open tuinen-weekend

Algemeen 1.665 keer gelezen

LOPIK • Tuinclub Lopikerwaard bestaat 25 jaar en dat willen de leden graag uitbundig en kleurrijk vieren.

Daarom organiseren zij niet één, maar zelfs drie keer een open tuinen-weekend. De deelnemers willen de bezoekers hun tuin in meerdere seizoenen laten ervaren. En om het jubileumjaar een extra feestelijk tintje te geven is er in elke deelnemende tuin iets extra's te beleven.

Wat in 1993 begon met een bescheiden clubje leden dat graag met elkaar tuinervaringen deelde, is inmiddels uitgegroeid tot een vaste club tuinfanaten die elk jaar groeit en bloeit, maar vooral elkaars tuinen naar een hoger plan brengt. 25 jaar Tuinclub Lopikerwaard heeft inmiddels de nodige kennis opgeleverd, waardoor de leden elkaar versterken, leren van elkaars creativiteit en waardoor elk tuinseizoen voor hen een waar feestje is.

Wanneer de Polsbroekse Waldien Burger en de Lopikse Carla Brokking aan de keukentafel vertellen over de Tuinclub, merk je direct dat de leden niet zomaar af en toe een bloembolletje poten of een struikje snoeien. Nee, tuinieren is hun passie. Waldien: "We hebben allen iets gemeen en vinden het geweldig om in de aarde te wroeten".

Carla: "Ik was in het begin vooral op zoek naar evenwicht in mijn tuin, want van nature ben ik wat te bont". Maar dankzij het advies van collega-leden en vooral Carla's harde werken passen zowel haar voor-en achtertuin nu prima in de omgeving. "Ik vind tuinieren een soort schilderen met bloemen, maar dan wel met een vertraagd effect". Carla weet inmiddels dat je in de tuin vooral vooruit moet denken en dat je geen invloed hebt op de weersinvloeden.

Die invloeden zullen de bezoekers komend weekend, 21 en 22 april, ook zeker kunnen ervaren. Want nog nooit zo vroeg in het jaar waren de tuinen te bezoeken. De deelnemers gaan voor een uitbundig bloembollenfeest, maar zijn benieuwd hoe dat uitpakt. Collectief hebben zij duizenden bollen ingekocht en vervolgens in elke tuin op eigen wijze geplant. Wat zeker is, is dat de bezoekers kunnen genieten van fris lentegroen en alvast ontluikende bloesem in de boomgaard.

Het lentefeest van aankomend weekend wordt versterkt door diverse exposities, informatie over zomerbloeiende bolgewassen en zelfs een demonstratie fruitbomen snoeien. Verder is er natuurlijk in elke tuin wel iets te snoepen of te drinken en willen de eigenaren de bezoeker ontmoeten, vertellen over hun passie en samen de tuin en de natuur beleven.

Alle informatie over de open tuinen en het passe partout, dat ook geldig is voor de overige open tuin-weekenden (23-24 juni en 11-12 augustus) is te vinden op: http://www.tuinclublopikerwaard.nl

Adri Verhoeven

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden