• Bus van Arriva.
• Bus van Arriva. Foto: Floris Bakker

'Rijd je geen auto, dan heb je pech'

Algemeen 2.223 keer gelezen

OUDERKERK A/D IJSSEL • Sinds Arriva de avondritten van lijn 196 (Gouda-Rotterdam) schrapte, zitten heel wat mensen met de handen in het haar.

Opgetogen was Svetlana Koekasjan uit Ouderkerk aan den IJssel toen ze op 1 december in vaste dienst kwam van Zorgpartners Midden-Holland. Het werk als woonondersteuner op de PG-afdeling van het Goudse zorgcentrum De Hanepraij bevalt haar prima.

Een avonddienst draaien? Svetlana doet er niet moeilijk over. Alleen na het werk weer thuiskomen…dat is een probleem. Want sinds een paar weken is ze 's avonds aangewezen op belbus 596. En die laat het regelmatig afweten. "Dan sta je in de kou te wachten en komt ie te laat of gewoon níet. Mijn man moet me dan op komen halen, maar die is voor zijn werk ook vaak pas laat thuis."

Afgesloten
Busmaatschappij Arriva schrapte begin december de avondritten van lijn 196. Op zondag rijdt er zelfs helemaal geen bus. "Waardeloos", verzucht Svetlana. "Ik ben afhankelijk van openbaar vervoer. En met mij vele anderen. Ouderkerk is 's avonds nu gewoon afgesloten van de wereld. Rijd je geen auto, dan heb je dus gewoon pech."

Ellende
Raadslid Elisabeth van Zijl (ChristenUnie) uit Gouderak kent de verhalen. Ze hoort veel van haar dorpsgenoten klagen over het wegvallen in de avonduren van lijn 196. "Daarom hebben wij ook de motie van de PvdA mede ondertekend, om aan de provincie ons ongenoegen over te brengen over de verslechtering van het openbaar vervoer in dit deel van onze gemeente." Toch heeft ze er een hard hoofd in dat het iets gaat helpen. "Wij gaan er als raad niet over, dat is de ellende."

Voor Marije Willems (PvdA) was het schrappen van de avondritten aanleiding om vragen te stellen aan het college. Tot haar verbazing had Arriva de gemeente niet geïnformeerd. Of de belbus een goed alternatief is? Willems twijfelt. "Het vergt meer voorbereiding dan een gewone bus. Je moet je rit van te voren telefonisch reserveren. En dan is het nog maar de vraag of ie komt. Als je naar je werk moet is dat niet fijn."

Aanrijding
Arriva erkent dat het huidige vervoer via de belbus 'soms niet volgens verwachting' verloopt. Tot nu toe kwamen er twee klachten binnen. Eén was het gevolg van een aanrijding. "In de hectiek is toen vergeten om de reiziger daarover in te lichten", aldus een woordvoerder. Of Arriva de dienstverlening van lijn 196 gaat aanpassen is sterk de vraag. De verbinding is niet rendabel. "In de avonduren maken te weinig reizigers gebruik van de buslijn."

Svetlana snapt wel dat bij Arriva nauwelijks klachten binnenkomen. "Klagen heeft helemaal geen zin. Als je al iemand aan de lijn krijgt, sturen ze je van het kastje naar de muur." Ze ergert zich groen en geel aan de communicatie van Arriva richting reizigers. "Dan zit je in de bus en lees je dat het reizen met de bus steeds leuker wordt. Nou, daar klopt dus niets van."

De hele situatie bezorgt haar zoveel stress dat ze erover denkt om te verhuizen naar Gouda. Iets dat ze liever niet doet. "Wij zijn drie jaar geleden vanuit Zeeland naar Ouderkerk verhuisd om onze twee dochters de kans te geven in Rotterdam te studeren. Nu weer verhuizen zie ik echt niet zitten."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden