• De initiatiefnemers van de Via Via Weggeefwinkel.
• De initiatiefnemers van de Via Via Weggeefwinkel. Foto: Adri Verhoeven

Via Via weggeefwinkel opent haar deuren

Algemeen 2.059 keer gelezen

LOPIK • Na maanden van voorbereiding en het zoeken naar een geschikte locatie, was het afgelopen zaterdag eindelijk zover. Via Via weggeefwinkel aan de Rolaf weg Noord 7 in Lopik opende haar deuren.

Voor de zes initiatiefnemers -Gerjanne en Wouter Schraven, Cynthia de Munck, Moniek Oosterom, Els en Geert Hoeke-, was het een bijzonder moment. Een televisieuitzending over een dergelijk project elders in het land bracht het zestal op het idee om dit ook in Lopik te verwezenlijken.

De positieve reacties op hun sindsdien wekelijkse blog gaven hen zoveel vertrouwen en energie dat zij het aandurfden om een weggeefwinkel ook in een wat kleinere gemeente te starten. Omdat 'Via Via' geen vergoeding vraagt voor haar artikelen was het huren van een winkelpand geen optie. Blij zijn zij dan ook met het aanbod van De Schuilplaats om een gedeelte van het inloophuis als weggeefwinkel in te richten. Het assortiment van Via Via bestaat naast dames-heren- en kinderkleding ook uit schoenen en een klein gedeelte kinderspeelgoed.

Geert Hoeke vertelt hoe bijzonder hij het vindt dat inwoners van Lopik zo enthousiast hebben gereageerd: "Dankzij hen hebben we al heel wat mooie spullen verzameld, waarmee wij mensen voor wie het niet zo vanzelfsprekend is om even te gaan winkelen, weer netjes aan kunnen kleden. Om eventueel misbruik te voorkomen werkt Via Via werkt wel met bepaalde regels. Zo moet de persoon die de kleding komt uitzoeken het zelf komen passen." Via Via weggeefwinkel wil zich graag modieus positioneren. Zo moet de aangeboden kleding schoon, heel en eigentijds zijn. "Zo willen we voorkomen dat afgedankte kledingstukken bij ons worden gedumpt. Naast ons als initiatiefnemers hebben zich inmiddels achttien vrijwilligers aangemeld die graag 'iets' voor de weggeefwinkel willen betekenen."

Behalve even lekker snuffelen is er altijd een kopje koffie of thee en is er binnen De Schuilplaats ruimte voor ontmoeting. De zes initiatiefnemers hebben zin in hun nieuwe project, besluit Geert Hoeke: "Deze bijzondere winkel gaat ongetwijfeld in een behoefte voorzien." Meer informatie: www.schuilplaatslopik.nl en via Facebook (Via Via Weggeefwinkel Lopik).

Adri Verhoeven

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden