• De NVWK vraagt deelnemers om te helpen met klusjes in de boomgaard. Deelnemers gaan na afloop niet met lege handen naar huis.
• De NVWK vraagt deelnemers om te helpen met klusjes in de boomgaard. Deelnemers gaan na afloop niet met lege handen naar huis. Foto: NVWK

Oogstfeest in Krimpense boomgaard

Algemeen 528 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • De Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) houdt zaterdag 26 augustus een fruitpluk, -eet en -inmaakdag in de hoogstamfruitboomgaard aan de Boveneindselaan in Krimpen aan den IJssel. Dit om de vruchten van de boomgaard te delen met buurtbewoners. 

Wethouders Marco Oosterwijk en Arnold de Leeuw openen het oogstfeest door letterlijk de eerste vruchten te plukken. Alle bewoners die rond de boomgaard wonen zijn door middel van een brief uitgenodigd voor het evenement. Wel wordt verwacht dat bezoekers de handjes uit de mouwen steken. Bij alle klussen kan de NVWK (grote en kleine) handen gebruiken: snoeien, takken ruimen, plukken, valfruit rapen, schillen, fruit wassen, potten steriliseren en afvullen, bakken en eten.

Lege potten
In de brief wordt aan bewoners gevraagd om lege potten mee te nemen om die ter plekke te vullen met appelmoes of stoofperen. Het is tevens handig als men behalve schone potten, een eigen teiltje of iets dergelijks meeneemt (om in te schillen) en een schilmes. Verder handschoenen voor de takken- en fruitrapers.

Om te zorgen dat er nog genoeg fruit hangt tijdens het oogstfeest, vraagt de NVWK om tot 26 augustus geen hangend fruit mee te nemen. Het fruit wat niet verwerkt wordt, verdeelt men aan het eind van de dag onder de deelnemers.

In de ochtenduren is de zomersnoei. Van 13.00 tot 17.00 uur wordt er geplukt en geschild, om peren te stoven en appelmoes te maken. Eerst de peren, omdat die langere tijd nodig hebben. Om 14.00 uur is de officiële opening door de wethouders. Vanaf 16.00 uur bakken de deelnemers samen appel- en perenpannenkoeken. Hiervoor zijn alle grote en kleine kinderen uitgenodigd die gedurende deze dag hebben meegeholpen. Om 18.00 uur is het feest afgelopen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden