• Michelle van Wijngaarde van Carpe Diem met PK.
• Michelle van Wijngaarde van Carpe Diem met PK. Foto: Aangeleverd

Michelle van Wijngaarde coacht mensen met behulp van paarden

Nieuws 796 keer gelezen

BEESD • Michelle van Wijngaarde coacht mensen die een chronische ziekte hebben of in een burn-out zitten met behulp van paarden. 

Van Wijngaarde: “Paardencoaching houdt niet in dat ik paarden coach, maar ik coach mensen met behulp van paarden. Ik zie de paarden als mijn collega’s en bij manege Hartenhoeve in Deil kan ik met fijne paarden werken.” 

Van Wijngaarde studeerde psychologie en was altijd al gek op paarden. “Ik haalde veel steun uit mijn paard toen ik de diagnose reuma kreeg. Dat wil ik ook aan mijn cliënten geven. Ik begon in 2021 met een post-HBO: Cognitief coachen met paarden. Ik focus mij op cliënten met bijvoorbeeld: reuma, MS of Long covid. Het kan moeilijk zijn om een balans te vinden tussen de aandoening, werk en sociale activiteiten.”

“Toen ik de diagnose reuma kreeg, bleef ik in eerste instantie voltijd werken. Daardoor moest ik veel sociale afspraken afzeggen. Het is belangrijk om een balans te vinden.” 

“Tijdens de sessies sta ik buiten met het paard en de cliënt. Het paard voelt aan welke emoties er zijn. Ik praat met mijn cliënten en kijk naar hoe de cliënt en het paard op elkaar reageren.” 

“Ik had met een cliënt haar levenslijn neergelegd en gebeurtenissen gemarkeerd. De eerste was bij haar geboorte. Toen ik haar vroeg met het paard haar levenslijn te lopen, wilde het paard niet meelopen. Het was nodig dat ze stilstond bij de gebeurtenis rond haar geboorte en dat doorvoelde, voordat het paard verder liep.” 

“Paardencoaching kan helpen om een betere ‘work-life balance’ te vinden.”

Meer informatie: www.carpediemmetpk.nl/

Anne Ruth den Hertog

• Bij manege Hartenhoeve in Deil.
• Het bedrijf van Michelle van Wijngaarde.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden