• Vrijwilligers Kees Kerver en Willem Heemskerk ontvangen het fotoboek van Jan Sepp, bijgestaan door zijn zus.
• Vrijwilligers Kees Kerver en Willem Heemskerk ontvangen het fotoboek van Jan Sepp, bijgestaan door zijn zus. Foto: Aangeleverd

Torenfort van Fort Asperen geopend: Uniek fotoboek wordt overgedragen

Nieuws 699 keer gelezen

ACQUOY • De opening van het Torenfort van Fort bij Asperen is afgelopen zaterdag 20 april gepaard gegaan met de overdracht van een uniek fotoboek.

Een fotoboek dat van september 1939 tot en met 18 mei 1940 van gestationeerde luitenant Sepp is. Het boek werd door zijn zoon, Jan Sepp, overgedragen aan vrijwilliger Kees Kerver. “Een bijzonder stuk geschiedenis wat niet mag ontbreken in het verhaal van Fort bij Asperen”, aldus Kerver.
Op 20 april was het eerste moment dat de deuren van het torenfort na een wintersluiting weer open mochten. “Wij werden benaderd door Jan Sepp, die aangaf dat hij een bijzonder fotoboek wilde overdragen aan ons als vrijwilligers”, verklaart Kerver.

Mijn vader, W. Sepp, is van september 1939 tot en met 18 mei 1940 als tweede luitenant, later eerste luitenant, gemobiliseerd geweest in Fort Asperen. Hij was in het fort verantwoordelijk voor een mortiergroep”, verklaart zoon Jan.
Het originele boek bevat 26 bladzijden met merendeels twee foto’s per pagina. Mijn vader had de foto’s goed gedocumenteerd met namen en schootsvelden. Sommige foto’s zijn  gemaakt door professionele fotografen, zoals een foto van een bezoek van Prins Bernhard aan het fort en een formele foto van de commandant van het fort, de majoor Hens, bij diens afscheid in februari 1940”, aldus Sepp.

Het boek zelf zal niet in de torenfort worden opgeslagen, maar er wordt voor een replica voor de bezoekers van het torenfort gezorgd.

Het fotoboek wordt één van de toevoegingen van de collectie van Fort bij Asperen, die dit jaar ook start met een permanente 3D-fototentoonstelling. “Al deze onderdelen blijven gratis zichtbaar voor alle bezoekers, zodat die zo laag drempelig mogelijk kennis kunnen maken met de geschiedenisverhalen van Fort bij Asperen en de Nieuwe Hollandse Waterlinie”, aldus Kerver. 

Fort bij Asperen is geopend van woensdag tot en met zondag van 12:00 tot 18:00 uur. Informatie en openingstijden zijn te vinden op www.fortbijasperen.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden