• De kinderen schrijven het dictee in 'De Pluk'.
• De kinderen schrijven het dictee in 'De Pluk'.

Daphne Fokker wint Kinderdictee

Nieuws 1.090 keer gelezen

GELDERMALSEN • Vrijdag werd in de grote zaal van De Pluk de finale van het Groot Kinderdictee West Betuwe gehouden. Dit evenement werd georganiseerd door de Rotary.

Na de voorronde die begin deze maand op de scholen werd gehouden waren vijftig finalisten naar voren gekomen. Het dictee was geschreven door Alieke Bel, directeur van de Openbare Basisschool in Waardenburg en Opijnen. Alieke Bel las het dictee tijdens de finale voor.

Daphne Fokker wint

Niet alleen de spanning was groot onder de leerlingen, maar ook onder de vele ouders die op de tribune zaten was de spanning te snijden. In het dictee werden de kinderen meegenomen naar de internationaal bekende Kaasmarkt in Alkmaar. Na afloop werden de dictees door een team van deskundigen, onder aanvoering van burgemeester Servaas Stoop, gecontroleerd.
Daphne Fokker, van de St. Antoniusschool uit Beesd, was met een fout de beste. Zij mag zich kampioen 2024 Groot Kinderdictee West Betuwe noemen.
Als tweede eindigde Jenneke van Mourik van de Rehobothschool in Geldermalsen. De andere acht winnaars werden beloond met een derde prijs. Ze werden allemaal persoonlijk toegesproken door burgemeester Stoop.

Groot draagvlak

Burgemeester Stoop: “Ik ben blij dat er zoveel deelnemers waren. Geweldig wat jullie hebben gepresteerd. Mooi dat de winnaars verdeeld zijn over de gehele gemeente. De scholen uit Rhenoy, Geldermalsen, Asperen, Deil, Meteren, Hellouw, Tricht en Meteren hebben uiteindelijk allemaal een winnaar. Ik ben trots op jullie. Ik hoop dat de Rotary dit volgend jaar weer zal organiseren en dat er dan nog meer deelnemers zullen zijn.”

De Rotary heeft voor dit dictee onder de ondernemers een groot draagvlak. Een deel van het gesponsorde bedrag gaat naar ‘Integreren doe je samen’, het ‘Kinderzwerfboek’ en een schoolproject dat door de deelnemende scholen zelf is ingediend. Voor vijf scholen was er duizend euro te verdienen.

Projecten in de gemeente

Voor de projecten heeft de jury gekeken naar verschillende onderdelen. Er werd gekeken naar de spreiding in de gemeente, projecten die meer inhouden dan alleen lezen, leesvaardigheid en originaliteit. Burgemeester Stoop maakte ook deze winnaars bekend. Dat waren De Morgenster in Geldermalsen, De Kievietsheuvel in Hellouw, De Plantage in Meteren, De Rietschoof in Opijnen en De Waerdenburght in Waardenburg.

Cees Hoogteyling

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden