Afbeelding
Foto: 123RF.com

Realisatie van aardgasvrijheid in 2050 in West Betuwe

Nieuws 917 keer gelezen

WEST BETUWE • Om in 2050 aardgasvrij te zijn in West Betuwe moeten er plannen opgesteld worden. 

De gemeente wil daarom de inwoners goed informeren over hun plannen en ideeën en ruimte geven voor hun inbreng. Afgelopen donderdag werd er daarom een informatiebijeenkomst gehouden over aardgasvrij wonen in West Betuwe.

Data onderzoek

West Betuwe streeft ernaar om in 2030, 25 procent besparing van aardgas te hebben. Om dit te halen is de gemeente de afgelopen tijd druk geweest met data onderzoek. Tijdens dit onderzoek zijn de energie labels in West Betuwe in kaart gebracht, zijn de opties voor toekomstige warmtevoorzieningen bekeken en is er gekeken naar hoeveel warmte er in elk gebied gebruikt wordt. 

Pilots

Ook zijn er twee pilots uitgevoerd. Een in Enspijk. Daar kijken de inwoners, de gemeente en een externe projectleider of de warmte van de Linge een optie is om Enspijk aardgasvrij te maken.
De tweede pilot is een initiatief dat vanuit het bedrijf Fruitmasters zelf is ontstaan. Fruitmasters gebruikt veel aardgas voor het verwarmen van water waarmee zij hun fruitkratten wassen. Ook komt er veel restwarmte vrij bij het koelen van fruit. Fruitmasters is aan het onderzoeken of de restwarmte gebruikt kan worden als alternatief voor aardgas.

De opties

Er zijn drie verschillende opties voor toekomstige warmtevoorzieningen. Een individuele warmtepomp, dit is het meest realistisch voor gebieden met een lage bebouwingsdichtheid. Dus gebieden waar huizen ver uit elkaar staan. Een collectief warmtenet. Dit is mogelijk als woningen vlak bij elkaar liggen en is goedkoper dan een individuele warmtepomp omdat er minder pijpen nodig zijn. Voor het collectief warmtenet geldt: hoe meer mensen meedoen, hoe goedkoper het wordt. De derde optie is duurzaam gas, zoals bijvoorbeeld gas vanuit mest. Het nadeel van deze optie dat het in de toekomst schaars gaat zijn, en dus duurder is.
Om erachter te komen welke optie in welk gebied gebruikt gaat worden wordt er gekeken naar het data onderzoek. Daarnaast wil de gemeente zoveel mogelijk huizen goed isoleren.

Er moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen voor de inwoners over welke optie in welke wijken gebruikt gaat worden, zodat bewoners weten waar zij aan toe zijn. Ook wil de gemeente inwoners en ondernemers zoveel mogelijk betrekken bij het opstellen van de uitvoeringsplannen.
De beschikbare vormen van warmtebronnen in West Betuwe zijn: restwarmte, aquathermie in de Linge en de Waal en het gebruik van bodemwarmte. Er zal gekeken worden hoe deze warmtebronnen gebruikt kunnen worden in West Betuwe.

Anne Ruth den Hertog

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden