• Oefeningen op het wiebelpad
• Oefeningen op het wiebelpad Foto: Aangeleverd

Valpreventie cursus voor 65-plussers

Nieuws 771 keer gelezen

GELDERMALSEN • Iedere vier minuten komt er een 65-plusser op de spoedeisende hulp terecht vanwege een val. Daarom start in West Betuwe op 16 april de cursus ‘Vallen Verleden Tijd’. Deelnemers gaan aan de slag met bewustwording, balans en beweegoefeningen.

Vanuit de werkgroep valpreventie, starten fysiotherapie Paul van Grootel en valpreventie trainer Wilbert Janssen met deze nieuwe cursus. Het is een interactieve cursus waarbij veel oefeningen gedaan worden. Er is ook theorie. In West Betuwe zijn op dit moment 700 mensen die mogelijk een hoog risico lopen op vallen. Een valongeluk kan veel invloed hebben op de zelfredzaamheid van ouderen, zoals het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven.

Valrisico-test

Om erachter te komen hoe hoog het risico op vallen is, wordt een valrisico-test afgenomen. Belangrijke factoren van deze test zijn of men genoeg in beweging blijft, zich bewust is van de valrisico’s en welke invloed medicijngebruik, voeding, bril en schoenen kunnen hebben. Deze test kan worden afgenomen op de informatiebijeenkomst van ‘Vallen Verleden Tijd’ op 4 april om 19:00 uur in De Pluk. Deelnemers krijgen gelijk te horen of zij in aanmerking komen voor een uitgebreidere vragenlijst en voor de cursus. Aanmelden kan via info@ijzervreter.com of 06 13310726 / 0345 571236.

De cursus 

Vanaf 16 april zijn deelnemers elke week welkom van 13:00 tot 15:00 uur in De Pluk. ‘Vallen Verleden Tijd’ duurt twaalf weken en kost 25 euro. Deelname aan de cursus kan alleen na het meedoen aan de valrisico-test en vragenlijst, en op positief advies van de trainers. De cursus wordt aangeboden in samenwerking met GGD Gelderland Zuid door de gemeente West Betuwe. Het doel van de cursus is dat minder ouderen, vanwege vallen, op de spoedeisende hulp belanden. Op deze manier wordt de druk op de spoedeisende hulp verminderd en zullen de zorgkosten dalen.

Anne Ruth den Hertog

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden