Bewoners en raadsleden bij gebiedsgericht ontmoeten in Tricht
Bewoners en raadsleden bij gebiedsgericht ontmoeten in Tricht Foto: Anne Ruth den Hertog

Komst van pioenkwekerij in Tricht zorgt voor onrust

Nieuws 7.231 keer gelezen

TRICHT • Bewoners maken zich zorgen over de komst van de pioenrozenkwekerij, Pippel Flowers BV, van 9,19 hectare in Tricht. Ze zijn bezorgd dat de pioenrozenkwekerij voor veel giftige stoffen zal zorgen en dat de kwekerij bovendien geen mooi uitzicht zal geven. Pippel Flowers BV zegt te streven naar biologische buitenplanten en dat juist de pioenroos een sterke plant is en weinig bestrijdingsmiddelen nodig heeft.

Bezorgde burgers

Op de avond van gebiedsgericht ontmoeten Tricht, was het deze week erg druk. Tijdens de avond van het gebiedsgericht ontmoeten in Tricht, kwam ook het onderwerp van de Pioenrozenkwekerij aan de orde. Bewoners hadden de mogelijkheid om hun bezorgdheid naar raadsleden uit te spreken.

De burgers zijn bezorgd over milieuschade en giftige stoffen in de grond. Daarnaast vinden zij een pioenrozenkwekerij niet in Tricht passen en vinden zij het idee van een plastic overkapping die twee maanden over de pioenrozen moet staan niet mooi.

Ook waren veel burgers ontevreden over de communicatie. Op 23 mei 2023 heeft Pippel Flowers BV een principeverzoek bij de gemeente ingediend om de pioenrozenkwekerij mogelijk te maken. Maar pas sinds een paar weken weten de burgers dit.

Kruimelregeling

Inwoner uit Tricht Kees Terlouw: “Bij de gemeente heb ik documenten opgevraagd. Hierin stond dat Pippel Flowers BV gebruik maakt van een kruimelregeling om een pioenrozenkwekerij met overkapping mogelijk te maken.

Want de plek van de pioenrozenkwekerij komt op een plek die als bestemming in het bestemmingsplan ‘Buitengebied 2022’ heeft: ‘Agrarisch met waarden – landschapswaarden’. Door dit bestemmingsplan is alleen fruitteelt met een overkapping toegestaan. Om toch een pioenrozenkwekerij met overkapping te kunnen bouwen, moet er gebruik gemaakt worden van een kruimelregeling. Dit houdt in dat het bestemmingsplan voor tien jaar niet gevolgd hoeft te worden, zodat de gemeente en de eigenaren kunnen kijken of het een wenselijke en winstgevende ontwikkeling is.

Op dit moment wacht Pippel Flowers BV op de goedkeuring van de gemeente voor de tijdelijke plastic overkapping.

Biologische planten

Alwin Pippel, eigenaar van Pippel Flowers BV, merkte dat er onrust heerste over de pioenrozenkwekerij. Hij stapte daarom zelf naar de burgers. Pippel organiseerde een bewonersbijeenkomst in de oude schuur van fruitbedrijf Verrips en nodigde de buren uit om te praten over de kwekerij. Pippel: “Ik legde uit hoe de kwekerij eruit gaat zien, met plaatjes van de overkappingen die ik wil gaan bouwen. Daarnaast legde ik uit dat pioenrozen helemaal niet veel bestrijdingsmiddelen nodig hebben, want de pioenroos is van nature een sterke plant.”

“De pioenrozen markt vraagt om biologische planten en wij willen dat graag leveren. Om dit voor elkaar te krijgen, is er een overkapping nodig. Dan zijn er minder bestrijdingsmiddelen nodig en de middelen die gebruikt worden komen dan niet in de omgeving terecht.”

Ook zullen de overkappingen er volgens Pippel voor zorgen dat de bestrijdingsmiddelen niet in de grond uitspoelen. “Daarnaast mogen ook wij alleen maar met toegestane middelen spuiten, deze middelen moeten ook op eetbare producten gespoten kunnen worden.”

“De overkappingen zelf zullen twee maanden dicht zijn. De palen van de overkappingen zullen wel blijven staan want het is niet te doen om deze elk jaar op en af te bouwen.”

Welwillend

Pippel hoefde niet naar de burgers te stappen voor toestemming. Hij deed dit omdat er zoveel onrust was. 

Pippel: “Ik wil delen van de pioenkwekerij aanpassen zodat het beter bij het beeld past, bijvoorbeeld mooie begroeiing om de pioenrozen heen.”

Anne Ruth den Hertog

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden