• De nieuwe Golf kon je kopen bij autobedrijf van Zanten in Geldermalsen.
• De nieuwe Golf kon je kopen bij autobedrijf van Zanten in Geldermalsen. Foto: Aangeleverd

Populaire gezinswagen: 50 jaar Volkswagen Golf

Nieuws 2.160 keer gelezen

GELDERMALSEN • In 1974 kwam de eerste Volkswagen Golf op de markt. Dat was een hele gebeurtenis. De Golf was de opvolger van de Kever. De redactie van de Culemborgse Courant voorspelde destijds al dat de auto populair zou worden. 

In 1933 zei de nieuwe Duitse rijkskanselier, Adolf Hitler, bij de opening van de Berlijnse autotentoonstelling dat binnen afzienbare tijd iedereen in staat zou zijn om een eigen auto te rijden. De Volkswagen werd in Duitsland ontwikkeld. 

16 miljoen kevers

In 1939 zou de productie van de Kever beginnen, maar door de oorlog vertraagde dat. Na de oorlog kwam dat echt goed op gang. De doelstelling was om een goedkope en zuinige gezinsauto op de markt te brengen. Dat is zeker geslaagd. In 1973 waren er meer dan 16 miljoen Kevers geproduceerd.

Gezinsauto: de Golf

Toen kwam Volkswagen in 1974 met de opvolger, de Golf. Er werd veel reclame gemaakt voor het nieuwe type.

De Golf is wel een echte Volkswagen gebleven. In tegenstelling tot de Kever is de motor voorin geplaatst. Maar echt een auto voor het gezin. Hij is 3,70 meter lang. En je kan er veel in meenemen. De kofferruimte is knap gemaakt. Met het inklappen van de bank is een grote bergruimte beschikbaar van maximaal 698 liter.

Er zit een krachtige watergekoelde motor in. In 12,5 seconden kan je optrekken van 0 tot 100 km/u. Er zit een tank in van 45 liter en heeft een verbruik van 1 op ruim 14.

Testrit met de Golf

Op maandag 18 november 1974 maakte de redactie van de Culemborgse Courant een testrit met de Golf. Zij geven aan dat men zich snel thuis voelt in deze wagen. Hij is eenvoudig te bedienen en goed geschikt om door de stad te rijden. De wagen heeft een verbeterd uitzicht door de voorruit. 

Ze hebben de auto getest in de drassige boomgaard en kwam daar goed doorheen. Dus ook zeker een goede auto voor de Betuwe.

De nieuwe Golf kon je in Geldermalsen kopen bij autobedrijf van Zanten aan de D.J. van Wijkstraat 9-11. Florus en An van Zanten waren de eigenaren ervan. Ze hadden in 1960 het pand laten bouwen.

Het pand bestond uit een showroom, werkplaats en daarboven een woning waar de familie van Zanten zelf in woonde. Van Zanten had bij zijn pand ook een brandstofpomp. Deze was van het merk Shell, later Mobil. Van Zanten was de eigenaar van de garage tot 1985. Toen verkocht hij hem aan garage De Waal.

Een veel verkochte auto

De Culemborgse Courant trok de conclusie dat de Golf aan de wens van velen zal voldoen. Die conclusie is juist geweest, want de Golf, nu als 8 serie, is nog steeds een veel verkochte auto.

Gijsbert Hopman, namens de Historische Kring

Elly van Kuilenburg

Elly van Kuilenburg schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en incidenteel ook voor de andere Betuwse titels van Het Kontakt

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden