• Tijdens de sponsordag was er een veiling.
• Tijdens de sponsordag was er een veiling. Foto: Elly van Kuilenburg

Sponsordag bij zorgboerderij Benaja: 2000 euro voor snoezelruimte

Nieuws Fotoseries 1.519 keer gelezen

BUREN • Bij de zorgboerderij Benaja wil men een snoezelruimte creëren, daarom werd afgelopen zaterdag een sponsordag georganiseerd. Er werd totaal een bedrag van circa 2000 euro opgehaald.

Er waren een aantal kraampjes met spulletjes en etenswaren. En twee keer werd er een veiling gehouden. Maar vooral voor de kinderen was het een groot feest. Ze mochten pony rijden, (houten) koe melken, knutselen, sjoelen, knuffelen met cavia’s en konijntjes en springen op een springkussen. 

Gelukkig was het droog weer en waren er daardoor ook veel bezoekers. Alle opbrengsten van deze dag gaan naar een snoezelruimte voor Benaja.

Zorgboerderij Benaja

Jan de Goei: “We zijn een kleinschalige zorgboerderij. Op zaterdag en in de vakantie komen de jongeren. Doordeweeks komen er op drie dagen mensen met een aangeboren hersenletsel of mensen met dementie. En op de andere dagen geven we ook individuele begeleiding bij mensen thuis.” 

“Er is veel begeleiding op de groep. We proberen de mensen en kinderen actief bezig te laten zijn. We hebben activiteiten in de tuin, bij de dieren en de werkplaats. We proberen ook de sociale interactie onderling te bevorderen en helpen de mensen waar nodig is. De meeste mensen komen via de gemeente vanuit de wet WMO en de jeugdwet of de wet langdurige zorg. 

Corine mijn vrouw komt uit het onderwijs is onze jeugdprofessional SKJ geregistreerd. Zij houdt zich voornamelijk met de jeugd bezig. David en ik richten ons meer op de ouderen. Ons belangrijkste doel? Het gaat erom dat ze het naar hun zin hebben, dat is het belangrijkste.

Snoezelruimte voor 15.000 euro

De zorgboerderij spaart voor een bedrag van 15.000 euro om een snoezelruimte te realiseren. De kinderen zijn zes weken geleden naar een dierentuin geweest en daar kwamen we voor het eerst in aanraking met een snoezelruimte. “Bijzonder om te zien hoe rustig de kinderen daarvan werden”. 

Door middel van crowdfunding via kerkelijke gemeentes en sponsors was voorafgaand aan deze dag al 6500 euro opgehaald. Nu komt daar een bedrag van 2000 euro bij voor een snoezelruimte.

Voor de mensen en kinderen is snoezelen een mooie aanvulling om tot rust te komen en hun prikkels te verwerken. Op deze manier kunnen zij hun emotionele bagage een plaatsje geven en de nodige sociale contacten weer aan gaan.

Snoezelruimte ontstaan in Nederland

Het woord snoezelen is een samentrekking van snuffelen en doezelen. Het snuffelen is het ontdekken en het doezelen gaat over de ontspanning die we willen bereiken. 

Ilse Achterberg is activiteitenbegeleidster en directeur van het Snoezelrijk. Ze is al dertig jaar bekend met het snoezelen. “De snoezelruimte is in 1974 in Nederland ontstaan bij een grote instelling met mensen met een beperking. Het bestaat dus al meer dan veertig jaar. Inmiddels wordt het overal in de wereld gebruikt.”

“Het woord snoezelen is een samentrekking van snuffelen en doezelen. Het snuffelen is het ontdekken en het doezelen gaat over de ontspanning die we willen bereiken. Het welbevinden dat we willen creëren, zodat we mensen misschien wat actiever kunnen krijgen of dat we beter contact met ze kunnen krijgen of zodat we gedrag kunnen beïnvloeden. Dat is snoezelen in het kort.” 

Effecten van snoezelen

“Uit een tweejarig onderzoek kwam naar voren dat snoezelen effect heeft op het gedrag van mensen. Agressie, onrust, angst, verdriet, geagendeerd gedragen en het ziekteverzuim onder collega’s wordt minder. Hierdoor kan bij sommige mensen de onrust- en agressiemedicatie naar beneden. We kunnen beter contact maken met de cliënten en leren ze steeds beter kennen. Deze kennis kunnen we ook toepassen in hun thuissituatie.” 

Elly van Kuilenburg

Elly van Kuilenburg schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en incidenteel ook voor de andere Betuwse titels van Het Kontakt

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden