• Het Halloween thema was te zien in een diorama.
• Het Halloween thema was te zien in een diorama. Foto: Elly van Kuilenburg
met video’s en foto’s

‘Gouden haaien tellen in een diorama’ bij de Playmobil Fandag van 1001Farmtoys

Nieuws Fotoseries 1.600 keer gelezen

BEESD • Als er één plek is waar je voordelig Playmobil kan scoren, dan is het wel op de fandag van 1001Farmtoys. Maar het bekijken ervan was ook een lust voor het oog. 

De bezoekers, veelal met kinderen, keken hun ogen uit. Bij de ingang kreeg men een speurtochtkaart. De jonge (en oude) bezoekers moesten tussen al het speelgoed achter het glas bepaalde elementen tellen of ontdekken. 

Diorama
Hoeveel gouden haaien waren er te zien? En welke kleur kettingzaag was het meest te ontdekken bij de houthakkers? Al speurend liep men de winkel door. In het totaal waren er acht grote diorama’s, maar ook enkele kleinere. Een diorama is een vaak museale, driedimensionale opstelling waarin een bestaande of mogelijke werkelijkheid wordt getoond. In dit geval ook achter glas.

Familie van Brouwershaven
De diorama’s zijn opgebouwd door vrijwilligers. Edward van Brouwershaven en zijn gezin hebben vijf van de acht diorama’s gemaakt. “Wij horen hier bij de inventaris. Familie van der Perk heeft ons in 2019 op de beurs ontdekt. En sindsdien bouwen we elk jaar hier. Het is onze hobby, we doen dit alles op vrijwillige basis.”

“We doen dit eigenlijk het jaar rond. Het diorama bij de ingang wisselen we om het half jaar en met dit soort dagen bouwen we er extra bij. We beperken ons tot een paar thema’s. Het hele gezin doet mee, mijn vrouw, ik en onze zoon van acht.” 

Edward en zijn gezin doet van te voren inspiratie op voor het bouwen van de diorama’s. “We zijn een aantal keren naar het houthakkersfeest in Lage Vuursche geweest. Toen ontstond er een idee om dit in Playmobil na te bouwen en zo gaat het met de meeste diorama’s. Al het Playmobil wat in onze diorama’s staan is van ons zelf.” 

“Wij hebben het houthakkersfeest neergezet, het dierenrijk, deel van het Wilden Westen, Halloween en onze zoon heeft de haven gebouwd. In het begin durfden we wel te zeggen dat we niet zoveel Playmobil hebben, maar dat is nu niet meer het geval. De huizen van de Playmobil bouwen we vooraf thuis en de rest zetten we hier pas neer. We zijn wel tien uur bezig met een diorama.” 

Ook op de dag zelf helpen Edward en zijn vrouw mee met het verkopen van de lootjes.  

Playmobil verkoop
Deze fandag was er zoveel Playmobil te zien, dat menig kind daar hebberig van werd. Voor de ouders was het dan ook een geluk dat er verschillende particulieren achter een kraampje hun speelgoed verkochten. Er waren zelfs al kleine setjes voor een paar euro.

En bij het inleveren van de speurtochtkaart kreeg men als verrassing nog een klein Playmobilsetje mee naar huis. Van der Perk had deze dag ook diverse Playmobil in de aanbieding met hoge korting tot wel vijftig procent. En er was ook een rad van fortuin. 

Met de aankoop van lootjes konden de mensen zelf ook Playmobil winnen. De hoofdprijs was een hele grote doos Playmobil. Ook aan de verliezers werd gedacht. Bij het inleveren van vijf lootjes, mocht er nog een troostprijs worden opgehaald. Rond een uur of drie was er een veiling, waarbij mensen mochten bieden voor speelgoed. 

Speelfeest
Natuurlijk was er ook wat te eten en te drinken en kon men het aantal poppetjes in een glazen pot raden. Maar waar veel kinderen ook voor kwamen, was het Playmobil speelfeest. Voor een euro mochten ze met bakken vol Playmobil spelen. En de ouders? Die kregen een stoel om de boel rustig gade te slaan.


Honderden mensen kwamen afgelopen weekend naar de Playmobil fandag van 1001Farmtoys bij van der Perk in Beesd. Het was een waar Playmobilfeest.

Elly van Kuilenburg

Elly van Kuilenburg schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en incidenteel ook voor de andere Betuwse titels van Het Kontakt

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app