Afbeelding
Foto: Staatsbosbeheer West Betuwe

Staatsbosbeheer maait natuurterreinen al in mei

Nieuws 395 keer gelezen

WEST BETUWE • Het beheer van natuurgebieden heeft een jaarlijks ritme dat meebeweegt met de seizoenen. Staatsbosbeheer maait al vroeg in het seizoen op diverse locaties in het rivierengebied.

‘Gaan zeldzame planten groeien’

“Er wordt één, twee en soms zelfs drie keer gemaaid en afgevoerd. Wanneer dominante grassen zoals gestreepte witbol in bloei komen, en de meeste voedingsstoffen boven in de plant zit, wordt het grasland gemaaid en worden de voedingsstoffen afgevoerd. Op deze manier wordt het grasland verschraald. Op den duur gaan er zeldzame planten groeien die in het rivierengebied en op schraalgraslanden van oudsher thuishoren. Denk aan glanshaver, beemdkroon, glad walstro, weidekervel en meer”, legt boswachter Elyssa Henderson uit. 

Insectenstroken

“Op bijna alle percelen blijven insectenstroken staan voor insecten, muizen, hazen en andere dieren die leven van de planten, zich erin verstoppen of hun eitjes erop afzetten. Ieder jaar blijven de insectenstroken op een andere plaats staan om te voorkomen dat het grasland verruigd en op sommige plekken zelfs struiken en bomen gaan groeien.

Broedseizoen

Mei valt midden in het broedseizoen. Daarom wordt vooraf gecontroleerd op grond broedende vogels en andere dieren zoals jonge ree kalveren en hazen. “Samen met de VANL-TCW, Capreton, vrijwilligers en medewerkers van Staatsbosbeheer voeren we die controles uit. Op een aantal graslanden gebeurt dat met behulp van een drone, waarmee ‘s ochtends over het veld wordt gevlogen en via warmtebeeldcamera dieren zichtbaar zijn. Als er een dier gezien is, wordt de locatie gemarkeerd en de plek bij het maaien vermeden.” 

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app