• Jeu de Boules in Beesd.
• Jeu de Boules in Beesd. Foto: J.Wijngaard
fotoserie

Uitkijken naar Jeu de Betuwse Boules op zaterdag 17 juni

Nieuws Fotoseries 1.417 keer gelezen

BEESD • Jeu de Boules heeft in Beesd een lange geschiedenis en met een toernooi op zaterdag 17 juni hopen ze meer mensen enthousiast te maken.

De komende weken staan in het teken van het promoten van Jeu de Boules. Straks op de Jaarmarkt en later met een echt Betuwe toernooi. Op dinsdagavonden wordt er gespeeld op Sportpark Molenzicht en komen ruim dertig leden samen. Om elkaar te ontmoeten, bij te praten en Jeu de Boules te spelen.

Afhankelijk van weer en welzijn

In totaal kent de club veertig tot vijfenveertig leden, afhankelijk van het weer en welzijn komen ze spelen. Op de dinsdag, tijdens toernooien of andere evenementen. Op Hemelvaartsdag werd er in alle vroegte ontbeten voordat er gespeeld werd. Broodjes en koffie worden verzorgd door Bea vanuit de ‘schuilhut’, op het complex.

Geschiedenis (zie fotoserie)

De geschiedenis van de Jeu de Boules in Beesd gaat terug tot in de jaren zeventig. Op het terrein van Volvo werden tennisbanen en ook Jeu de Boulesbanen aangelegd voor personeel en mensen uit de omgeving. Na uitbreiding van de snelweg A2 was de Jeu de Boules welkom bij voetbalvereniging Beesd en daar hebben ze nu ongeveer vijftien jaar hun plek gevonden. Onderhoud wordt zelf gedaan met een legertje aan vrijwilligers. De gemiddelde leeftijd ligt wat hoog maar er wordt op een moderne manier gecommuniceerd: via de groepsapp.

Niet alleen spelers uit Beesd

Tachtig procent van de leden komt uit Beesd of directe omgeving maar er komen ook nog mensen spelen die afkomstig zijn uit Leerdam en Houten, een erfenis van Volvo of omdat mensen de gezelligheid opzoeken. Voor Ruud Haakman was de Jeu de Boules de manier om te integreren in het dorp. “Anderhalf jaar geleden kwam ik met mijn gezin uit Houten hier wonen. Ik wilde een goede manier vinden om in contact te komen met mijn nieuwe dorpsgenoten.” Inmiddels is Haakman ook actief als vrijwilliger maar de eerste maanden op de baan hebben hem geholpen veel Beesdenaren te leren kennen en ook gelijk een goed indruk te krijgen van de mores in het dorp. 

Ontmoeten, contact en bewegen

Henk van Schip, actief in het bestuur, moet glimlachen bij de woorden van Haakman. “Dit is precies waar het om draait; ontmoeting, contact en bewegen.” Het beeld dat opdringt aan een zomerse dag in Frankrijk wordt op Molenzicht wekelijks in praktijk gebracht. “Het is ook een sociaal gebeuren, er zijn geen vaste groepjes want voor iedere ronde loten we. De kans is groot dat je, tijdens de drie ronden die we spelen, iedere keer met anderen op één van de vijftien banen staat”, legt Leon Versteegh uit. 

Kampioenen

Tussen de ronden door wordt er wat gedronken, sommige deelnemers gaan sneller door het spel dan anderen maar de tijd wordt bewaakt. De banen zijn prachtig aangelegd en onderhouden en tijdens het seizoen volop bespeeld. Naast alle gezelligheid worden er ook competities bijgehouden. Er zijn dagkampioenen en seizoenskampioenen, de wedstrijden worden bijgehouden. Voor de ene speler is dat belangrijker dan de andere. 

‘Nog fanatieker’

Aan de overkant van de Waal lijkt Jeu de Boules nog populairder, ook vanuit Beesd strijken de leden in de winter neer bij een binnenbaan in Kerkdriel. Daar kijken ze hun ogen uit over hoeveel er gespeeld wordt en hoe fanatiek de beleving is. “Mooi om te zien maar bij ons staat vooral de gezelligheid voorop. Wel fijn om daar de wintermaanden door te komen.” Bij slecht weer of koude avonden wil er op dinsdagavond ook nog weleens een speelavond geschrapt worden.

‘Wel structureel iets organiseren’

In veel dorpen in West Betuwe ligt inmiddels een Jeu de Boulesbaan. Met het idee dat de inwoners er een plek voor ontmoeting vinden. “Het is vervolgens wel belangrijk om dan iets te organiseren, het liefst structureel”, is volgens Van Schip een belangrijk uitgangspunt. In Beesd hopen ze meer spelers te verwelkomen. “Vrijblijvend een paar keer meespelen is altijd mogelijk.”

Betuwe toernooi

Op zaterdag 17 juni hopen ze op een grote opkomst tijdens Jeu de Betuwe Boules. De deelname is gratis, minimale leeftijd 16 jaar en inschrijven kan vanaf 13.00 uur. “Genoeg ballen zijn aanwezig”, aldus Versteegh die eventueel ook bereikbaar is voor meer informatie via: 0612598816.

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

• Jeu de Boules in Beesd.
• Oude foto jeu de boules Beesd.
• Oude foto jeu de boules Beesd.
• Oude foto jeu de boules Beesd.
• Oude foto jeu de boules Beesd.
• Oude foto jeu de boules Beesd.
• Oude foto jeu de boules Beesd.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app