• Jonge zeearenden in West Betuwe geringd.
• Jonge zeearenden in West Betuwe geringd. Foto: Arie Benschop

Twee zeearend jongen op het nest in West Betuwe geringd

Nieuws 1.530 keer gelezen

WEST BETUWE • Er zitten twee jonge zeearenden in het nest in de West Betuwe. Vorige week zijn de jongen geringd. Waar het nest zich bevindt houden de boswachters van Staatsbosheer in belang van de dieren graag geheim.

Werkgroep Zeearend Nederland

Het ringen gebeurde in het kader van landelijk onderzoek naar de zeearend door Werkgroep Zeearend Nederland. Het doel van deze werkgroep is het bevorderen van de bescherming van, en ecologisch onderzoek naar de zeearend in Nederland. Het is heel belangrijk om het onderzoek snel maar vakkundig uit te voeren. De bezoeken worden daarom ook goed voorbereid. 

Rond de vier en vijf kilo

De vogels worden nauwkeurig gemeten en gewogen. Dit om bijvoorbeeld de leeftijd en het geslacht te kunnen bepalen. De vogels waren ongeveer 50 dagen oud en wogen rond de vier en vijf kilo. Daarnaast wordt er gekeken naar prooien op het nest, ditmaal werden restanten van wilde eend, meerkoet, haas en een karperachtige gevonden.

Nog niet uitgevlogen

Het duurt nog 2 à 3 weken voor de jongen kunnen vliegen. Deze toppredator neemt echt de tijd om de jongen goed voorbereid te laten uitvliegen. Na het uitvliegen blijven ze nog een lange tijd in de buurt van hun ouders. De vogels zijn geringd met zwarte kleurringen met daarop een unieke code. Op deze manier kunnen de vogels na het uitvliegen goed gevolgd worden en krijgen wij landelijk steeds beter zicht op de verspreiding, overleving en de risico’s voor deze prachtige roofvogel. 

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app