Afbeelding
Foto: aangeleverd

Meditatiebijeenkomsten ‘Ontdek de Stadsmonnik in jezelf’ in Stadsklooster Culemborg

Cultuur 476 keer gelezen

CULEMBORG • Stadsklooster Culemborg organiseert in 2022 een serie meditatiebijeenkomsten ‘Ontdek de Stadsmonnik in jezelf’. Dit keer is het thema: de kwaliteit van tijd. Er is nog ruimte voor nieuwe deelnemers in de najaar serie.

“In het dagelijks leven snellen we al gauw van de ene activiteit naar de andere”, zegt de organisatie in een persbericht. “In onze beleving is er vaak tijd te kort. Dat maakt ons onrustig en gehaast. Zelden ervaren we de tijd als een gewijd moment van Aanwezigheid. Toch kennen we allemaal wel de speciale momenten van het ochtendgloren, het schelle licht van het middaguur, de lange schaduwen van de late middag. Uren van de dag met hun eigen kwaliteiten en verschillende stemmingen.”

In kloosters vormen de getijden de structuur van de dag. “Maar ook een innerlijke structuur voor een bewuste levenswijze. Zo vraagt de nacht om vertrouwen en moed. De zonsopgang verlicht datgene dat in het duister verborgen was. Het midden van de dag roept ons om op koers te blijven. De avond vraagt ons om ons te verzoenen met onze tekortkomingen.”

Acht getijden
In deze serie van ‘Ontdek de Stadsmonnik in jezelf’, staat iedere maand één van de acht getijden centraal. Er wordt gelezen uit het boekje ‘De Muziek van Stilte’ van Steindl-Rasz over de getijden in het klooster. “Tijdens de bijeenkomsten bespreken we de informatie, worden we stil met gregoriaanse muziek en mediteren we gezamenlijk. Die maand proberen we thuis ook open te staan voor de betreffende getijde. Zo worden we ons meer bewust van de kwaliteit van tijd en gaan we ervaren wat de verschillende uren van de dag ons te zeggen hebben. Naarmate die gevoeligheid zich verdiept, staan we meer open voor het moment zelf. In het voorjaar hebben we de eerste vier getijden gelezen. In het najaar lezen we de volgende vier getijden. Instroom in het najaar is geen probleem.”

De meditatiebijeenkomsten zijn op de eerste of tweede zondag van de maand van 14:30 tot 16:30 uur. In het najaar op 4 september, 9 oktober, 13 november en 11 december. De locatie is de Oud Katholieke Kerk aan de Varkensmarkt in Culemborg. De kosten zijn 50 euro voor vier bijeenkomsten. Het betreft een onkostenvergoeding voor de locatie, koffie/thee, maar exclusief een boekje. Aanmelden kan tot uiterlijk 27 augustus bij stadskloosterculemborg@gmail.com.. Meer informatie bij Fransje van Beek: 06-40196943.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden