• Politie en FIOD in Hellouw.
• Politie en FIOD in Hellouw. Foto: RV Media

Politie en FIOD nemen ruim één miljoen euro aan contant geld in beslag in Hellouw

Algemeen 13.169 keer gelezen

HELLOUW • De actie van de politie en leden van de FIOD, de opsporingsdienst van financiële en fiscale criminaliteit afgelopen week in Hellouw blijken te maken te hebben met een  groot internationaal onderzoek naar ondergronds bankieren en handel in cocaïne . De politie maakt melding van de aanhouding van zeven personen, waaronder een man (43) uit Waardenburg en een man (63) uit Hellouw. Ook werd ruim één miljoen euro aan contant geld in beslag genomen. 

Ondergronds bankieren

Aan de Kerksteeg in Hellouw was maandag te zien dat er goederen in beslag werden genomen en er ruim de tijd werd genomen om onderzoek te doen op de locatie. De politie heeft aangegeven dat zij en de FIOD erin zijn geslaagd een netwerk van ondergrondse bankiers bloot te leggen en sleutelfiguren op te sporen. Met het oppakken van deze organisatie zou een netwerk van cocaïne-importeurs opgerold zijn. “De internationale drugshandel is gebaat bij het gebruik van ondergronds bankieren om zo de aan- en verkoop van partijen drugs te financieren en/of hun criminele verdiensten te verplaatsen naar locaties om daar vervolgens te investeren in luxegoederen”, meldt de politie. 

Internationaal onderzoek

In maart 2022 is de Nederlandse politie een Joint Investigation Team (JIT) gestart met Frankrijk. Doel van een dergelijk gemeenschappelijk onderzoeksteam is samen een grensoverschrijdende zaak aan te pakken. Binnen het Nederlandse deel van dit internationale onderzoek zijn dinsdag 28 maart meerdere doorzoekingen geweest. Dat gebeurde in Hellouw, Spijkenisse, Waardenburg, Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rucphen. Daarbij zijn woningen, bedrijfspanden en auto’s doorzocht. Alleen al in Hellouw is ruim één miljoen euro aan contanten aangetroffen. In totaal is ruim twee miljoen euro en verschillende auto’s met verborgen ruimtes in beslag genomen, net als zeer dure artikelen waaronder een exclusieve whiskyverzameling en horloges. Ook is veel administratie in beslaggenomen en verschillende gegevensdragers. 

De internationale diensten hebben zelf aanhoudingen verricht in onder andere Frankrijk. In Roemenië zijn doorzoekingen geweest. In totaal zijn er in dit onderzoek rond de dertig personen aangehouden. De mannen en vrouwen worden allemaal verdacht van witwassen en/of handel in harddrugs. 

Kijk hieronder voor een filmpje van de politie, opgenomen in Hellouw:

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden