• Het spandoek van het personeel van Club Rodenburg bij het voorlopig gesloten pand.
• Het spandoek van het personeel van Club Rodenburg bij het voorlopig gesloten pand. Foto: J. Wijngaard

Ondanks opnieuw een sluiting blijft Janice Bronk van Club Rodenburg positief

Algemeen 917 keer gelezen

BEESD • Begin 2019 moest Club Rodenburg een jaar de deuren sluiten in verband met belastende politierapportages. In 2021 zijn de (straf)zaken behandeld en zijn de druggerelateerde feiten van tafel geveegd en de rapportages nietig verklaard. Toch moesten de deuren vanwege een nieuwe vergunningaanvraag opnieuw dicht.

Nadat de Raad van State uitspraak had gedaan hield Janice Bronk een weekend lang haar telefoon uit. Zelfs voor de strijdbare mede-eigenaar was het even teveel geworden. Nadat ze haar telefoon weer inschakelde stroomden de berichten en steunbetuigingen binnen.

‘Knop om’

Met deze steun en de verantwoordelijkheid richting de veertig personeelsleden ging bij Janice en haar broer de knop snel weer om. “We zijn gelijk aan het klussen geslagen. Lik verfje, een lekkage oplossen en een nieuw systeem voor de frisdrank. Janice haar leven is vergroeid met de Rodenburg, waar ze ooit begon als medewerker in de garderobe. Sinds 2013 zijn zij en haar broer volledig eigenaar van de discotheek die een belangrijke rol speelt in het uitgaansleven. “Voor de lokale jeugd, zoals ik zelf ooit hier mijn eerste stappen zette, maar ook landelijk zijn we bekend met themafeesten.” 

Belangrijk voor de omgeving

Ze ziet nu hoe vriendinnen van vroeger hun kinderen komen brengen bij de feesten voor tieners op vrijdagavonden. “De sociale controle is er, we kennen elkaar en hier ontstaan vriendschappen voor het leven. Uitgaan is ook een leerzame wereld waar op een gecontroleerde manier kennis gemaakt kan worden met de uitspattingen in het leven”, legt Janice uit. “Maar dat mijn kinderen en de werkgever van mijn man nu vragen gaan stellen over drugs doet natuurlijk pijn.” Club Rodenburg staat in de regio bekend om de feesten voor jongeren, waarbij sprake is van een langzame opbouw. De brugklassers die komen voor een alcoholvrij feest en zo stapje voor stapje kennismaken met de uitgaanswereld. “Op zondagmiddag kan er dan zomaar weer een bruiloft worden gevierd van een stel dat elkaar hier twintig jaar geleden heeft ontmoet. En ook mensen uit de Randstad komen hier voor themafeesten.” Janice kon ze de afgelopen week allemaal bellen met het slechte nieuws. 

‘Slechte 1-april grap’

In 2018 stond toenmalig burgemeester Harry Keereweer nog met een compliment op de stoep. Club Rodenburg had een voorbeeldfunctie en een goed functionerend antidrugsbeleid. Dat het snel kan veranderen bleek toen een jaar later een heel ander bericht kwam en de deuren gesloten moesten worden. “Op 1 april 2019 moesten we dicht, ik dacht eerst nog aan een slechte grap van het personeel maar het was dus echt zo.” Uit politierapportages zou blijken dat in de uitgaansgelegenheid drugs gebruikt en verhandeld werd. “Ze hebben hier iemand een pilletje zien gebruiken en die werd later opgepakt met een hele voorraad in zijn auto. Dat is het een voorbeeld dat ik kan terug kan halen.” Voor de rest was het een grote verrassing voor de eigenaren. 

Corona

Op het moment dat de deuren weer open mochten was de coronapandemie aan het razen en de horeca gesloten. Het nachtleven en het eventueel opengaan van clubs en discotheken werd nog zwaarder beperkt. “Ook tegenslag maar dat was ik toen we eenmaal weer open mochten snel vergeten.” 

Door het land klonken negatieve verhalen maar in Beesd draaiden ze weer lekker. “Mijn personeel stond direct klaar en zelf werkte ik ook keihard mee.” Het doet Janice weer denken aan het moment voordat ze met haar broer de club overnam. “Ik heb gewoon gestudeerd en nooit verwacht hierin terecht te komen. Maar het is echt mooi werk.”

Relatie met politie en gemeente

“We deelden altijd heel veel informatie met de politie en de gemeente, de relatie was echt goed. Daarnaast hield ik alles zelf bij. Logboeken, camerabeelden en foto’s, dat heeft uiteindelijk enorm geholpen bij de strafzaken die uiteindelijk volgden. Het Openbaar Ministerie bleek de zaak minder goed op orde te hebben. We zijn dus vrijgesproken van druggerelateerde feiten maar zullen nu tot in de eeuwigheid hieraan herinnert worden.” De prioriteit voor de horecaondernemers is nu om de zaak weer open te krijgen. 

‘Gewoon weer aan de slag’

Vanwege de regelging kunnen broer en zus Bronk nu niet zelf een nieuwe vergunning aanvragen, daarvoor is nu een andere constructie nodig. “Die weg bewandelen we nu. Ik volg netjes alle regels want we willen gewoon weer aan de slag. Maar het valt mij wel tegen dat we vanuit de gemeente weinig steun krijgen. Ze verschuilen zich achter de regels en lijken naar buiten te willen laten zien dat ze ons steunen. Maar zo voelen wij dat absoluut niet.” Een volle Club Rodenburg, lachende gezichten, de nacht die langzaam valt. Dat is waar iedereen die werkzaam is bij dé uitgaansgelegenheid van West Betuwe weer naar uitkijkt. 

Reactie burgemeester Stoop

“Ik onderken dat Club Rodenburg een belangrijke lokale, regionale en zelfs landelijke gelegenheid is voor jongeren om van een leuke tijd te genieten. Ik gun de jeugd een mooie avond uit in Beesd. Maar juist vanwege dat karakter is het des te belangrijker dat het ook veilig is en dat alles juridisch klopt.
Met de geschiedenis die nu aan dit dossier verbonden is wordt het alleen nog maar belangrijker om de juiste procedures en regelgeving te volgen. In die zin werken we als gemeente mee, maar een uitzonderingspositie kunnen we niemand geven. In januari 2020 hebben wij enkele suggesties gedaan om een nieuwe vergunning te kunnen krijgen. Zoals een andere aanvrager van de vergunning of andere eigenaar.”

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie