• Op plek oude bioscoop/dansschool komen appartementen.
• Op plek oude bioscoop/dansschool komen appartementen. Foto: William Hoogteyling

Veranderingen in Geldermalsen: Dansschool sluit de deuren.

Algemeen 5.534 keer gelezen

GELDERMALSEN • Het pand van de oude bioscoop AMC en huidige dansschool in Geldermalsen gaat plaats maken voor appartementen.De afgelopen jaren is er veel veranderd in Geldermalsen en de komende jaren gaat er nog meer veranderen. Om gewoon maar even wat te noemen: zo is er deze eeuw veel gedaan aan woningbouw. De Plantage is een woonwijk die gezien mag worden. 

Komst van appartementen 

Er kwam een multifunctioneel centrum De Pluk, oude panden aan de Herman Kuijkstraat werden gesloopt, daar kwam nieuwbouw in de vorm van appartementen voor terug. De Markt werd heringericht, het havengebied met daarbij het evenementenpark heeft een gedaanteverwisseling ondergaan. Ondernemers hebben verbouwd of nieuwgebouwd. 

Zo is bij FruitMasters deze maand wel de klokverkoop gestopt, omdat de markt in de loop van de jaren is veranderd, maar de klok is zeker niet stilgezet. Er wordt volop gesloopt en gebouwd bij FruitMasters. De ontwikkelingen rond Fruit Tech Campus, is gericht op de toekomst. Geldermalsen zal zeker zijn naam ‘Fruitdorp aan de Linge’, eer aan doen. Deze zomer zullen ook de verbouwingen van het gemeentehuis worden afgerond. Natuurlijk bij iedere verandering gaat er iets verloren, maar er komt in dit geval iets moois voor terug.

Dansschool

Deze maand werd bekend dat Dansschool Wildschut dicht gaat. Het pand met een rijke geschiedenis gaat plaats maken voor de bouw van appartementen. De nieuwbouw die er gaat komen zal helemaal passen aan het huidige straatbeeld. Wie heeft er geen dansen geleerd, wie is er vroeger niet naar de bioscoop geweest, of heeft een toneeluitvoering meegemaakt?Voor de huidige dansschool eigenaar Eelco Zorge (56) is het geen gemakkelijk beslissing geweest.

Eelco: “Tweeëndertig jaar geleden kwam ik uit Utrecht naar Geldermalsen. Mijn opa en vader hadden een dansschool in Utrecht. Ik ben op de dansvloer opgegroeid. Dansen was mijn eerste liefde, ik ben jammer genoeg nooit kampioen van Nederland geworden. Een derde plaats was mijn eind prestatie. Toen deze dansschool van Wildschut te koop kwam, heb ik het advies van mijn vader ter harte genomen. Zijn advies was, als je iets voor jezelf kunt beginnen, moet je dat doen. 

Mijn gezondheid laat me nu in de steek en de kans kreeg ik om het te verkopen. Ik heb begrepen dat er een passende nieuwbouw van appartementen voor terug gaat komen. De tijd gaat door. Ik zal vooral het contact met de mensen gaan missen. Vooral de danslessen met de senioren, waren geweldig. De jeugd heeft tegenwoordig minder belangstelling voor het stijldansen. Naast de danslessen was er de mogelijkheid voor kleine en grote feesten, zoals bruiloften en verjaardagen. Voor mij was het optreden van de ‘Vengaboys’, een Nederlandse dance-act, die in de vorige eeuw grote hits scoorde en optrad hier in deze dansschool, mijn grootste  belevenis. De bezoekers stonden in een grote rij buiten te wachten. Ik heb altijd plezier gehad in mijn werk. Het is geweldig om met mensen te mogen werken. Hele families van jong tot oud, hebben bij ons het dansen geleerd.”

Geschiedenis

Gelukkig heeft Geldermalsen een Historische Kring. Vorig jaar werd het vijftig-jarig jubileum gevierd. Ter ere daarvan werd een boek met verhalen uitgebracht. Zo schrijft Paul van Mook daarin over het AMC (Algemeen Maatschappelijk Centrum). Je zou bijna de vraag kunnen stellen, wie heeft er niet leren dansen, naar de film of een toneeluitvoering van bijvoorbeeld Elckerlyc geweest.
Vroeger was het pand eigendom van de gemeente, in 1985 werd het verkocht en kwam dansschool Wildschut in Geldermalsen. Daarvoor droeg het de naam AMC. Toen er film werden gedraaid kreeg het de naam Rembrandt Theater. Iedere week met de mooiste films. Zo weten we ook dat in 1951 Hanna Mulder-Hulscher, de vrouw van kunstschilder Piet Mulder, die uit Amsterdam kwam, het dansen in Geldermalsen heeft geïntroduceerd. Zij gaf kinderen balletles en organiseerde volksdansgroepen. Paul van Mook heeft vele verhalen al geschreven en kan nog meer vertellen over de geschiedenis.
Paul: “Voor ons als jongens die ook verzamelaar waren van stripboeken, speldjes of luciferdoosjes, was het meer dan een film alleen. Voor dat de deuren van de bioscoop opengingen, was er een levendige ruilhandel. Misschien had Geldermalsen wel de eerste zwarte markt op zondag”, zegt hij lachend.

Het pand zal mogelijk volgend jaar gesloopt worden, maar de verhalen blijven bewaard bij de Historische Kring West-Betuwe.

Cees Hoogteyling

Cees Hoogteyling

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden