• Het wateroverlast eerder deze maand.
• Het wateroverlast eerder deze maand. Foto: AB DONKER

Lijsttrekker AWP: ‘Niet meer bouwen in uiterwaarden’

Algemeen 656 keer gelezen

REGIO • Bij bouwplannen in de uiterwaarden worden de langetermijnrisico’s van de klimaatverandering vaak gebagatelliseerd, schrijft Guido van der Wedden. Van der Wedden is lijstrekker voor AWP voor water, klimaat en natuur bij de aanstaande waterschapsverkiezingen.

Buitendijks gebouwd

Door de aanhoudende regenval was er wateroverlast langs de Linge, kelders, schuren en woningen zijn ondergelopen. “Wat niet in het nieuws komt is dat dit schuren en woningen zijn die buitendijks zijn gebouwd, in de uiterwaarden van de Linge”, zegt Guido. De AWP voor water, klimaat en natuur doet 15 maart mee met de waterschapsverkiezingen en wil dat de waterschappen nadrukkelijker hun rol pakken om dit soort plannen te voorkomen. “De druk op de ruimte in Nederland neemt alsmaar toe, door klimaatverandering krijgen we drogere zomers en nattere winters. De situatie van vorige week zal dus vaker voorkomen. Overheden moeten het samen doen, maar de waterschappen moeten wel hun rol pakken en zorgen dat er gestopt wordt met bouwen in de uiterwaarden.”

“Onze voorouders wisten wat ze deden’

“In het verleden kon er veel meer water worden geborgen in de Linge. Het waterpeil kon stijgen tot aan de kruin van de dijk. Onze voorouders wisten waar ze mee bezig waren. Zo’n extra waterberging zou nu goed van pas komen, maar helaas kan dit niet meer, door allerlei woonwijken die in de uiterwaarden zijn gebouwd. De argeloze kopers van woningen in de uiterwaarden zijn nu de dupe. Kopers van bestaande huizen zouden door de notaris geïnformeerd moeten worden als ze een buitendijks gelegen huis gaan kopen in een overstromingsgevoelig gebied. De informatie over de ligging van de dijken is wel openbaar toegankelijk, maar voor de gemiddelde inwoner niet te vinden.”

Jeroen Wijngaard

Freelance-journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden