• Silvia Noordermeer aan de slag in haar werkruimte achter het huis in Beesd.
• Silvia Noordermeer aan de slag in haar werkruimte achter het huis in Beesd. Foto: J. Wijngaard

Silvia uit Beesd is gaan houtcarven en wil graag haar sculpturen showen

Algemeen 1.725 keer gelezen

BEESD • In september vond het Nederlands Kampioenschap Carving plaats in Biddinghuizen. Uit Beesd en als enige vrouw deed Silvia Noordermeer mee. Onervaren als ze nog was werd ze gedeeld laatste maar met deelname aan de wedstrijd heeft ze haar vaardigheden goed bij kunnen slijpen.

Ruig werk

Carving is zogezegd figuurzagen met grote houtblokken en een kettingzaag. Ruig werk dus en Silvia geeft toe dat het echt wel een mannenwereld is, maar wel eentje waar ze goed in past vindt ze zelf. Silvia heeft haar vrije tijd altijd met creatieve hobby’s gevuld en gaf tot 2004 in een schuur bij haar huis workshops. Toen ze met haar paarden aan het werk was op de Kerstfair op Landgoed Marienwaerdt zag ze iets waar haar hart sneller van ging kloppen. Op het middenterrein was iemand bezig met carving, uit stronken hout werden complete sculpturen van uilen gezaagd. Silvia vroeg de zager de hemd van zijn lijf en ging niet lang daarna zelf aan de slag.

Uilen populair

Met de kettingzaag thuis probeerde ze wat en vielen de eerste resultaten nog niet eens tegen. De eerste eekhoorns, sneeuwpop en konijn staan nog in de tuin. “Ik deed gewoon maar wat, uiteindelijk deelde ik de resultaten op sociale media en volgde er leuke reacties. In maart 2020, in de coronatijd ging Silvia echt los met haar nieuwe hobby en werkte ze ook in opdracht. “Uilen zijn echt populair, in Canada beren en pompoenen. Sommige beelden heb ik wel drie keer in handen, ik ben een perfectionist”, legt ze uit. 

Houthakkersfeest

Het jaarlijkse Houthakkersfeest, normaal in Lage Vuursche is de plek voor het Nederlands Kampioenschap carving. Van de twintig deelnemers zijn er een stuk of zeven professionals. Waar Silvia zorgvuldig en in eigen tijd aan haar sculpturen werkt daar gaan de mannen in een uur of anderhalf helemaal los en staat er vaak een serieus beeld. “Ik neem echt de tijd, en ga ook pas aan de slag als ik er echt zin in heb. Pak pauzes tussendoor.
“De profs doen natuurlijk niets anders.” Silvia kreeg van de organisatie een uitnodiging om naar Biddinghuizen te komen, voor het verplaatste NK, als enige vrouw en nog onervaren in de wedstrijdvorm. “Ik werd gedeeld laatste, helaas maar ik heb zoveel geleerd.” Silvia trok met een standaard kettingzaag en wat spullen naar de polder maar zag de pro’s aan de gang met allerlei verschillende materialen, al dan niet afgestemd op de houtsoorten. “Het is een competitie maar er is veel onderlinge verbondenheid, ik mocht spullen lenen en iedereen stond open voor een praatje.”

Leerschool

De wedstrijd bleek een leerschool en inmiddels heeft ze haar vaardigheden en gereedschap uitgebreid. Stiekem hoopt ze volgend jaar op een nieuwe uitnodiging om revanche te nemen. Hout voor de sculpturen haalt ze bij een houthandel in de buurt, het specialistische gereedschap is een ander verhaal. Er zijn tekorten in bijvoorbeeld zaagbladen maar inmiddels kan ze op verschillende vlakken uit de voeten. “Het wordt steeds serieuzer maar ik doe het nog steeds voor mijn eigen plezier, om mijn hoofd leeg te maken. En ik blijf nog steeds de perfectionist dus als mensen een beeld van mij willen kan het zomaar zijn dat ze een jaar moeten wachten.” Silvia verkoopt ook beelden op rommelmarkten, zo verkocht ze tot haar spijt een van de eerste eekhoorns. Sinds juli spaart ze de sculpturen op voor een expositie. “Tijd om meer mensen te laten zien wat ik in huis heb.”

Expositie

Op zaterdag 03 december van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag 04 december van 11.00 tot 16.00 uur is iedereen welkom om de sculpturen van Silvia te komen bekijken in de schuur aan de Ridderslag 11 in Beesd.

Jeroen Wijngaard

Freelance-journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden