• Fabio Jakobsen.
• Fabio Jakobsen. Foto: PR Quick-Step Alpha Vinyl

Jongensboek Fabio Jakobsen en Julius van den Berg is uit

Algemeen 728 keer gelezen

HEUKELUM • Vanaf woensdag 23 november ligt het boek ‘Fabio & Julius’ in de boekhandel. In 2015 besloot Menno Haanstra twee belofte wielrenners te gaan volgen. 

Het boek geeft een prachtig inkijkje in de wielerwereld en hoe twee talenten uiteindelijk prof worden. Een gok van de schrijver maar het wordt met recht een jongensboek. Met pieken en dalen waar de twee topsporters tegenaanlopen. 

Stukje West Betuwe

Voor lezers uit West Betuwe is het nog mooier om te lezen over de uit Heukelum afkomstige Fabio Jakobsen. De kenmerken uit het dorp aan de Linge worden mooi beschreven. De mentaliteit uit het dorp, de vrienden en familie van Fabio. De schrijver sprak op diverse momenten met mensen uit Heukelum en ook de momenten uit de kindertijd van Fabio worden leuk beschreven. 

De meeste dorpsbewoners zullen zich de jeugdige sprinter herinneren met zijn eerste streken in het dorp. En anders herkennen ze wellicht iets van zichzelf. Op bepaalde momenten is het alsof je letterlijk in Heukelum aan de keukentafel zit. 

Indringend wordt het dan ook wanneer de lezer onvermijdelijk bij het hoofdstuk van Jakobsen zijn horrorval in Polen komt. De onzekerheid van de familie, de angst om op afstand je geliefde in de laatste meters van een wielerwedstrijd zo te zien crashen. De schrijver zorgt ervoor dat je meeleeft met iedereen die op dat moment in Heukelum naar de televisie keek. 

Boezemvrienden

Julius van den Berg is de boezemvriend van Fabio, een vriendschap die ontstond toen ze in dezelfde ploeg reden. De Noord-Hollander heeft geen link met West Betuwe maar het is mooi om zijn verhaal naast dat van Fabio te lezen. Omdat ze met elkaar verbonden zijn en lief en leed met elkaar vervlochten zijn.

 Het is goed dat schrijver Menno het boek geen biografie noemt maar juist een jongensboek. Het leest als een (sprint)trein en geeft een mooi inkijkje in de carrières van twee jonge gedreven wielrenners op weg naar de top. Van jongens naar serieuze profs.

Jongensboek

Fabio & Julius is een coming-of-age-verhaal waarin twee jongens elkaar en zichzelf de maat nemen en genieten van hun gedroomde bestaan. Maar het is ook een verhaal over de twijfels en de immense druk om te moeten presteren in een genadeloos harde omgeving waarin winnen de norm is. Én over hoe Fabio’s val voor beiden werkte als een versneller en een versterker - van hun proces van volwassen worden en hun vriendschap.

Fabio & Julius - Menno Haanstra | 23 november 2022 | ISBN 9789462310629 | €21,99 |224 pagina’s paperback |

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden