Afbeelding

Klimaatverandering op agenda gemeente West Betuwe

Algemeen 349 keer gelezen

WEST BETUWE • De gemeenteraad gaat problemen die ontstaan als gevolg van klimaatverandering aanpakken, voordat zij te groot worden. 

Uit landelijke berekeningen blijkt namelijk dat de schade door klimaatverandering tot 2050 alleen al in West Betuwe anders kan oplopen tot 647 miljoen euro. Het gaat om een zeer globale schatting die aangeeft hoe hoog de kosten van extreem weer in West Betuwe tot die tijd kunnen oplopen.

Extreem weer

Binnen de gemeentegrenzen gaat het met name om de gevolgen van extreem weer of mogelijke overstromingen. De gemeente wil zich “samen met ondernemers en inwoners richten op de problemen door extreem weer.” Het gaat dan met name om extreme hitte, langdurige droogte en plotselinge wateroverlast door extreme regen. 

Voorbeelden van problemen

In West Betuwe hebben zich op dat vlak de afgelopen tijd al de nodige problemen voorgedaan. Voorbeelden zijn “het dreigend tekort aan water voor de fruitteelt nabij Opijnen, de windhoos in Meteren bij de firma Van Steenis en wateroverlast in de laaddocks bij Bakkerij Bouwman in Geldermalsen.” Maar de problemen spelen niet alleen bij bedrijven, ook inwoners ondervinden de gevolgen. Er zijn flinke investeringen nodig om dit type negatieve gevolgen van klimaatverandering op te vangen en in de toekomst te voorkomen.

Klimaatrisico’s

Omdat er zeer veel moet gebeuren, zijn vanuit het Rijk dan ook de nodige financiële middelen te verwachten. Het is nog onduidelijk om hoeveel geld het gaat. Het Rijk schat in dat een middelgrote gemeente als West Betuwe op termijn een fors aantal van zeventien tot negentien mensen zal moeten inzetten om de verwachte problemen het hoofd te kunnen bieden. Dat zal voor een deel binnen de bestaande capaciteit worden gevonden: de taken veranderen.

Op voorstel van het college gaat West Betuwe nu eerst in kaart brengen om welke klimaatrisico’s het binnen de gemeente precies gaat. Ze worden de komende tijd in beeld gebracht en er wordt bekeken welke risico’s er zijn en hoe daarmee kan worden omgegaan, zodat problemen kunnen worden aangepakt of liever nog voorkomen. De gemeente wil tegelijk samen met inwoners en ondernemers aan concrete oplossingen werken om ‘al doende’ ervaring op te doen. Op die manier bereidt de gemeente zich voor op een intensieve aanpak van de verwachte klimaatproblemen.

Er komen financiële regelingen vanuit het Rijk beschikbaar. Daar wil de gemeente op vooruit lopen en dus moet er geld beschikbaar komen om toch alvast te beginnen. In een aantal projecten wil de gemeente snel gaan starten. Dan wordt werkenderwijs kennis en ervaring opgebouwd over hoe om te gaan met veranderende weersomstandigheden.

Eerste voorbeelden

Een goed voorbeeld zijn de maatregelen die nu voor de oude kern van Asperen zijn uitgewerkt en vastgesteld, samen met inwoners en bedrijven. Naast de wateroverlast in de oude kern van Asperen staan ook de Rijnstraat in Geldermalsen en de wateroverlast in Waardenburg op de korte termijn op de agenda.

De discussie in de raad spitste zich toe op een voorstel van Andrea Zierleyn (GL). Zij merkte op dat er wat haar betreft op dit moment in de plannen te weinig aandacht is voor klimaatmaatregelen op de bestaande bedrijventerreinen. Dat komt in de huidige planning pas over drie jaar aan de orde. Maar volgens Zierleyn bestaat er bij bedrijven veel draagvlak om juist ook op de bedrijventerreinen maatregelen, zoals vergroening, te nemen: “Er zijn veel innovatieve bedrijven. Zij hebben duidelijke ideeën over wat ze kunnen en willen doen. Dat moeten we als raad ondersteunen.” Wethouder Joke van Vrouwerff vond dat overbodig. Zij stelde dat die ruimte er op zich is en dat een concreet uitvoeringsprogramma in de maak is.

De gemeenteraad stemde in grote meerderheid in met de aanpak. Alleen Petra van Kuilenburg kon namens de fractie van LLB niet instemmen met de plannen.

Wim Timmermans

Wim Timmermans

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden