Wethouder Jan de Geus: noodopvang vluchtelingen.
Wethouder Jan de Geus: noodopvang vluchtelingen. Foto: Wim Timmermans

Vluchtelingen uit Ter Apel in West Betuwe

Algemeen 730 keer gelezen

WEST BETUWE • Door de situatie in Ter Apel komen er twee opgaven op West Betuwe af. 

Wethouder Jan de Geus legt uit: “Het probleem in Ter Apel wordt veroorzaakt door twee ontwikkelingen. De instroom is te groot; er komen in Ter Apel meer nieuwe vluchtelingen aan dan waar ruimte voor is. En de uitstroom is te klein; er zijn veel mensen die inmiddels statushouder zijn, maar zij wachten in Ter Apel tot er tot er voor hen een woning beschikbaar komt. Dat duurt op dit moment langer dan normaal.” 

Wat doen de gemeenten?

Gemeenten moeten een noodopvang voor asielzoekende vluchtelingen inrichten tot 31 december. Het COA heeft aangegeven dat hiervoor alleen ‘potentieel kansrijke’ vluchtelingen in aanmerking komen. Voor West Betuwe gaat het om 45 personen. Zij worden ‘kleinschalig opgevangen’. Er wordt gezocht naar een of twee geschikte locaties. Op dit moment onderzoekt de gemeente welke locaties het meest passend zijn.

Aparte regeling

Begin oktober wordt duidelijk hoeveel statushouders, vluchtelingen die mogen blijven, vanuit Ter Apel tijdelijk moeten worden uitgeplaatst naar gemeenten. Voor hen komt een aparte regeling, het zogenaamde ‘hotelverblijf’. Het Rijk komt met een vergoeding zodat zij kunnen worden ondergebracht in bed & breakfasts, hotels of vakantiehuisjes. Eigenaren hebben daarmee het voordeel dat zij ook in deze periode verhuren.

Particulieren

De Geus: “Er hebben zich ook particulieren aangemeld die statushouders in hun woning willen opvangen. Dat heeft heel goed gewerkt voor de Oekraïners. En daar zullen we indien nodig zeker gebruik van maken.” Maar omdat de statushouders wachten op een woning, kunnen ze binnen twee weken al weer weg zijn. Dat wordt heel onrustig en geniet daarom niet de voorkeur.

Definitieve oplossingen

Het Rijk is samen met de Veiligheidsregio’s en gemeenten bezig de acute problemen op te lossen. Voor 31 december moeten er definitieve oplossingen te komen. Het Rijk komt begin oktober met plannen.

Wim Timmermans

Wim Timmermans

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie