• Vrijwilliger Kees Kerver vertelt aan de hand van de maquette een fortverhaal”
• Vrijwilliger Kees Kerver vertelt aan de hand van de maquette een fortverhaal” Foto: aangeleverd

Vrijwilligers ontwikkelen eigenhandig maquette van Fort bij Asperen

Algemeen 623 keer gelezen

ACQUOY • Fortvrijwilligers Kees Kerver en Willem Heemskerk hebben eigenhandig een maquette gemaakt van het Fort bij Asperen. Het resultaat is vanaf heden te bewonderen. Met de maquette willen de vrijwilligers op een speelse en duidelijke wijze het verhaal duiden van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de nu tot Unesco Werelderfgoed behorende torenfort.

Met een afmeting van ruim twee bij twee meter is het een groot karwei geweest om de maquette te maken. “We zijn er toch al enkele maanden mee bezig! Van het zelf zagen van alle modellen tot het schilderen van het bouwwerk. We zijn dan ook trots op het eindresultaat”, vertelt Kerver, terwijl hij laat zien hoe alle onderdelen los te halen zijn, waardoor zélfs de bouwtijdlijn van het fort en haar omgeving gevisualiseerd kunnen worden. 

Gratis te bezoeken
De toevoeging van de maquette past helemaal in het nieuwe karakter van Fort bij Asperen, dat sinds vorig jaar gratis te bezoeken is en weer het verhaal gaat vertellen van het fort zelf en de ligging op de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Elke dag zijn er vrijwilligers die maar wat graag vertellen over de geschiedenis van het torenfort. “Door alle films die vertoond worden in het fort, de bijzondere ruimtes die te bezichtigen zijn én nu de maquette wordt een bezoek alleen maar meer de moeite waard.”

Onderwater zetten
De maquette is inmiddels dan al wel te bezichtigen, maar helemaal tevreden zijn de vrijwilligers nog niet helemaal. Heemskerk: “We gaan het nog vol laten lopen met water, zodat ook het onderwater zetten van de Waterlinie en het landschap goed duidelijk kan worden. Maar dit vergt een stukje techniek. Hoe leuk is het dat onder andere kinderen dan een duidelijk beeld krijgen van hoe een overstroming werkt!”

Het torenfort is tot 1 oktober gratis te bezoeken aan de Langendijk 60 in Acquoy. De openingstijden en meer informatie is te vinden op www.fortbijasperen.nl.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden