• De Cantorij van de Kerk aan de Linge.
• De Cantorij van de Kerk aan de Linge. Foto: Aangeleverd

Cantorij van Kerk aan de Linge brengt cantate van Bach ten gehore: ‘Het is frisse en luchtige muziek’

Algemeen 888 keer gelezen

LEERDAM • In de Grote Kerk in Leerdam brengt de cantorij van Kerk aan de Linge op zondag 9 oktober om 17:00 uur een cantate van Bach ten gehore: ‘Der Herr denket an uns’, een frisse en sprankelende cantate die men in samenwerking met vocale solisten en de musici van barok consort Musica Aeterna opvoert. 

Voorganger is ds. Detlef Bohlken, het orgel wordt bespeeld door Arie Woudenberg en de muzikale leiding is in handen van Janko Fraanje. Die laatste vertelt wat er zo bijzonder is aan deze cantate. “Je merkt dat het een werk is van de jonge Bach, die nog aan het begin van zijn carrière staat. Op het moment dat hij dit schreef was hij namelijk pas 23 jaar oud. Het is frisse en luchtige muziek, heel anders dan bijvoorbeeld de Matthäus-Passion.”

Huwelijk van predikant
Volgens Fraanje is te merken dat Bach zijn best heeft gedaan. “En daar had hij een goede reden voor. Er is veel onderzoek gedaan naar deze cantate en het is hoogstwaarschijnlijk geschreven voor het huwelijk van een predikant. Diezelfde predikant had kort daarvoor Bach en zijn eerste vrouw Maria Barbara getrouwd.”

“Dit maakte, in combinatie met het feit dat Bach pas net was aangesteld als cantor-organist in Mühlhausen, dat hij wil laten zien dat hij veel verschillende componeertechnieken beheerst. Er zitten ook typische Bach-details in. Op het moment dat de zegen neerdaalt op het bruidspaar bijvoorbeeld, beginnen we bij de hoogste noot van de strijker en eindigen we bij de laagste noot van de cello.

Typisch voor deze tijd was ook om koor en orkest te laten functioneren als één geheel . Voor de solo’s stapt er een solist op bepaalde momenten naar voren uit het geheel en instrumenten en zangers hebben een gelijkwaardige rol.”

Breed publiek
De cantate is één van de creatieve vormen waarmee Kerk aan de Linge jaarlijks een breed publiek naar de Grote kerk hoopt te trekken. Fraanje: “We hebben ook al eens een Top2000 dienst georganiseerd bijvoorbeeld. Het is in onze ogen een meditatief moment op de zondagmiddag, waarop we samenkomen, genieten van muziek en nadenken met elkaar.”

De cantatedienst start dus om 17:00 uur en duurt ongeveer een uur. De toegang is vrij, wel is er een collecte om de dienst financieel mogelijk te maken. Wie interesse heeft om eens mee te zingen met de cantorij, is van harte uitgenodigd om op dinsdagavond langs te komen in de Grote Kerk. Dan repeteert het kerkkoor vanaf 20:00 uur. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Willy Cornelissen onder de goudreinet Schone van Boskoop bij zijn Solognot schapen
Bloesempracht aan de Diefdijk: 'Dat wil toch niemand missen?' Nieuws 23 uur geleden
• Wethouder Kees Bel in De Prenter met buurtbewoners.
'Buurten in de Huiskamer' van start in De Prenter in Vianen: 'Nodig voor meer verbinding' Nieuws 24 apr, 15:00
• G. Bullée, M. Visser, L.Cordado en L. Geurtz.
Voedselbank Leerdam ontvangt cheque van 500 euro: 'We gaan hiermee door hoor' Nieuws 24 apr, 12:00

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden