• Wethouder Kees Bel in De Prenter met buurtbewoners.
• Wethouder Kees Bel in De Prenter met buurtbewoners. Foto: Henk Lammertink

‘Buurten in de Huiskamer’ van start in De Prenter in Vianen: ‘Nodig voor meer verbinding’

Nieuws 732 keer gelezen

VIANEN • Onder grote publieke belangstelling opende wethouder Kees Bel vorige week dindag in de Prenter in de wijk De Hagen, de nieuwe activiteit ‘Buurten in de Huiskamer’. Tot zijn eigen verassing deed de wethouder dit niet door een lintje door te knippen, maar door al trappend, op een door een fiets aangedreven blender, zelf een smoothie van vers fruit te mixen.

De Prenter, de winkels en de speeltoestellen op het Grote Geusplein vormen het centrum van de wijk. In dit centrum kunnen inwoners van De Hagen, vanaf 17 april, iedere woensdag van 12:00 tot 15:00 uur ‘Buurten in de Huiskamer’ van De Prenter. Iedereen is welkom voor koffie, thee, iets te eten en een praatje. Iedere week is er aandacht voor een thema, zoals bewegen, ontspannen of ontmoeten.

Het initiatief voor ‘Buurten in de Huiskamer’ is voortgekomen uit de behoefte voor een vrije inloop in De Prenter. Een gedachte die Kees Bel van harte ondersteunt: “Deze vrije inloop zorgt ervoor dat de mensen uit de wijk elkaar beter leren kennen en dat zij ook de mensen die hier werken leren kennen. Kennen en gekend worden, verbinding zoeken, je veilig voelen en samen leuke dingen doen, sociale activiteiten die mij uit het hart gegrepen zijn”.

Soep en loempiaatjes
Tijdens de opening van ‘Buurten in de Huiskamer’ hadden buurtbewoners zelf gezorgd voor versnaperingen. Naast de al eerder genoemde smoothies (waar je wel hard voor moest fietsen) konden de bezoekers genieten van zelfgemaakte soep en loempiaatjes.

Naast de kookprestaties van de buurtbewoners, gaven een paar dames (waar zijn de heren?) een dansdemonstratie, een andere dame droeg een paar gedichten voor terwijl twee kinderen aan de wethouder uitlegden welke muurschildering zij binnenkort gaan maken. Ook konden de gasten kennismaken en een ritje maken met de duofiets van Fietsmaatjes Vianen. Kortom het bruiste van energie op deze openingsmiddag.

Met gepaste trots verteld Fleur Esmeijer, bestuurslid van Bindkracht VHL, dat ‘Buurten in de Huiskamer’ een initiatief is van verschillende samenwerkingspartners in de wijk, zoals: Gemeente Vijfheerenlanden, Gro-up, GGD Regio Utrecht, Team Sportservice, Zorg4Vijfheerenlanden, Rivas, Bibliotheek Lek&IJssel, lister en natuurlijk Bindkracht VHL.

‘Verbinding niet vanzelfsprekend’
“In De Hagen is de gemeente op verschillende manieren aan de gang”, legt wethouder Bel verder uit. “In nauwe samenwerking met de buurtbewoners werken we mee aan activiteiten om bewoners met elkaar kennis te laten maken en zo plezierig met elkaar in de wijk te wonen. Wij merken dat dit nodig is voor meer verbinding en vertrouwen.”

“Voor mij is verbinding het sleutelwoord in de huidige tijd, het is echter allesbehalve iets vanzelfsprekends. Maar het is nu, meer dan ooit, hard nodig en er moet stevig aan gewerkt worden. Verbinding zoeken tussen verschillende bevolkingsgroepen is in de huidige tijd van cruciaal belang. ‘Buurten in de Huiskamer’ past uitstekend bij dit streven.”

Goed voor mentale gezondheid
Fleur Esmeijer vult aan dat als mensen zich ontspannen en veilig voelen dit goed is voor de (mentale) gezondheid.

Ze vertelt: “Wij hanteren de uitgangspunten van ‘Mijn Positieve Gezondheid’ dat een bredere kijk op gezondheid geeft. Met die benadering draag je bij aan het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. Én om zo veel mogelijk eigen regie te voeren. Wij kunnen dus vragen beantwoorden en mensen zo nodig doorverwijzen.”

“Door middel van ontmoeten én aandacht voor de gezondheid willen wij bijdragen aan het terugbrengen van gezondheidsachterstanden in de wijk. Dit sluit aan bij het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) welke als doel heeft; gezondere inwoners in 2040. Kortom via ‘Buurten in de Huiskamer’ proberen wij meer mensen in de wijk te bereiken en samen op die wijze een prettige en gezonde leefomgeving te creëren.”

Henk Lammertink 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden