Ellen en Hans Krauss uit Tiel, deelnemers van Parkinsonkoor Tiel-Rivierenland.
Ellen en Hans Krauss uit Tiel, deelnemers van Parkinsonkoor Tiel-Rivierenland. Foto: Karin van de Kar

Ontspannen plezier bij Parkinsonkoor Tiel-Rivierenland

Algemeen 750 keer gelezen

TIEL • Onder het motto Pret, Plezier en Parkinson werd vijf jaar geleden het P-koor Tiel-Rivierenland opgericht, als onderdeel van het regionale Parkinsoncafé. Onder deskundige begeleiding zingen de deelnemers bekende liedjes en doen ze bewegingsoefeningen. 

Niet alleen Parkinsonpatiënten genieten van de ontspannende en gezellige middagen, ook voor hun begeleiders is het een welkom uitje. “Ik kan het iedereen aanraden. Kom uit je comfortzone en ga eens kijken”, zegt deelnemer Hans Krauss.

Klachten

Kort na het feest ter ere van het vijftigjarig huwelijk van Hans en Ellen Krauss, bijna vijf jaar geleden, kreeg Hans neurologische klachten. Artsen dachten aan Parkinson, een ziekte die vooral opvalt vanwege stijfheid, trage bewegingen en bevingen (tremoren). Uiteindelijk bleek het geen ‘echte’ Parkinson, maar een Parkinsonisme: een aandoening die daar sterk op lijkt, maar zonder die kenmerkende tremoren. Inmiddels is de ziekte bij Hans (84) zo ver gevorderd, dat hij drie dagen per week voor dagbehandeling naar het ziekenhuis moet. 

Niet meer verantwoord

“Eerst hadden we een traplift en sliepen we nog boven”, vertelt Ellen (79), “maar de dokter vond dat op een bepaald moment niet meer verantwoord, ook voor mij als mantelzorger niet. Hij stelde ons voor de keuze: Hans naar een zorgcentrum of snel gaan verbouwen. Met de nodige moeite vonden we iemand die op redelijke termijn beneden een grote slaapkamer met badkamer kon realiseren. Het scheelde wel dat we ‘t zelf konden betalen en dus ook snel beslissingen konden nemen.”

Leunstoel

Hans luistert intussen op een afstandje mee vanuit zijn leunstoel. Af en toe beantwoordt hij wat vragen, met een knikje of een paar woorden. Met zijn intellect is niets mis, maar omdat praten hem veel moeite kost, voert zijn vrouw meestal het woord namens hen beiden. Ze vertelt: “We zijn geboren en getogen Amsterdammers. Mijn man was eigenaar van een groothandel in automaterialen en ik was als confectie-agente altijd op pad in Nederland en België. Ik heb hem op mijn zestiende ontmoet, met Kerst, tijdens een dansavond waar we allebei met onze familie naartoe waren gegaan. Na ons pensioen, toen de kinderen volwassen waren, zijn we naar Tiel verhuisd.”

Iedereen welkom

Inmiddels is ook Karin van de Kar uit Culemborg aangeschoven voor het interview. Karin, zeventiger en gepensioneerd fotograaf, ondersteunt het Parkinsonkoor als meezingend vrijwilliger. 

“Mensen met Parkinson hebben vaak minder kracht in hun stem en daarom is het belangrijk dat er ook anderen ter ondersteuning meezingen. Helaas is het aantal deelnemers sinds de coronatijd nogal afgenomen, dus nieuwe zangers zijn zeer welkom” 

Echt een uitje

Mantelzorger Ellen benadrukt dat het ook voor haar echt een uitje is: “Ik ben in het begin zelfs alleen gegaan, omdat Hans het eerst niet zo zag zitten. Het sfeertje in de groep en de grappen van de begeleiders geven je vleugels. Je bent er even uit, ontmoet anderen, vergeet je sores. De liedjes zijn gevarieerd en laagdrempelig. En echt, je hoeft echt geen goede zanger te zijn, het gaat om de pret. Toen Hans zag hoe ik van de bijeenkomsten genoot en dat er ook nuttige oefeningen worden gedaan, besloot hij ook maar eens te gaan kijken.” 

Ontspanning

Al snel was ook Hans helemaal om. Met de nodige moeite vertelt hij: “Het geeft mij veel ontspanning, en ik zou tegen iedereen in deze situatie willen zeggen: Kom uit je stoel, kom uit je comfortzone en ga eens kijken.”

Het P-Koor

Het P-koor (Pret, Plezier en Parkinson) komt elke tweede en vierde dinsdag van de maand bij elkaar in het Tielse wijkcentrum Westroijen. Inloop vanaf 13.30 uur, zingen van 14.00 tot 15.30 uur. Onder begeleiding van een stemcoach, pianist en bewegingsdeskundige worden liedjes gezongen en de spieren getraind die nodig zijn voor articulatie, mimiek, houding en ademhaling. Nieuwe deelnemers, met of zonder Parkinson, zijn welkom. Info: Geertje Caneel, tel. 06 400 62 045.

Corien Remijn

Corien Remijn

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Download onze app