• De burgemeester (derde van links) reikte de vrijwilligersprijzen uit.
• De burgemeester (derde van links) reikte de vrijwilligersprijzen uit. Foto: aangeleverd

Burgemeester reikt vrijwilligersprijzen uit

Algemeen 527 keer gelezen

BUREN • Burgemeester Josan Meijers van de gemeente Buren reikte vorige week vrijdag de vrijwilligersprijzen uit. Tijdens een feestelijke bijeenkomst zette zij de ‘Kanjer van Buren’ in het zonnetje, evenals de winnaars van de ‘Buurzaamheidsprijs’. Ook werd bekendgemaakt wie van de drie genomineerden ‘Vrijwilliger van het jaar’ werd.

De burgemeester reikt de vrijwilligersprijzen jaarlijks uit. Het is gebruikelijk om dit te doen tijdens de nieuwjaarsreceptie, maar die kon dit jaar niet doorgaan. Alle inwoners van de gemeente Buren konden personen en organisaties voordragen voor de vrijwilligersprijzen. Een onafhankelijke jury koos de winnaars.

Blijk van waardering
“Vrijwilligers zijn onze lokale helden. Zij leveren een belangrijke bijdrage aan de Burense gemeenschap”, aldus burgemeester Meijers. “Met deze prijzen en deze avond zeggen we dankjewel tegen al die mensen die zich inzetten voor een ander, zonder dat ze daar iets voor terug vragen.”
Stadsdichter Fred Eggink had voor elke genomineerde en winnaar een persoonlijk gedicht.

Kanjer van Buren
De Kanjer van Buren is een jongere (10-21 jaar) die iets bijzonders doet in de gemeente. De burgemeester benoemde Harmen Ament tot Kanjer van Buren. Harmen is actief als vrijwilliger bij Molen De Prins van Oranje in Buren. Hij tovert een glimlach op het gezicht van iedereen die de molen bezoekt. Hij verzorgt rondleidingen, ook aan internationale bezoekers. Ook zorgt hij voor het digitale reilen en zeilen op de molen en denkt hij mee over het beleid. Harmen komt uit Buren, maar woont vanwege zijn studie momenteel in Enschede. Deze kanjer kreeg een oorkonde, een medaille en een cheque ter waarde van 125 euro.

Buurzaamheidsprijs 
De Buurzaamheidsprijs gaat naar een initiatief dat bijdraagt aan de leefbaarheid in de gemeente Buren. De winnaar is Stichting De helpende kracht uit Kerk-Avezaath. De stichting helpt mensen die van een laag budget moeten rondkomen of in armoede verkeren. Penningmeester Yvon Kusters en secretaris Marga Naron regelen donaties en zorgen voor de inzameling van goederen. Zij zorgen ervoor dat de spullen terechtkomen bij degenen die dit het hardst nodig hebben. Ook organiseert de stichting activiteiten rondom de feestdagen, zoals Sinterklaas, Kerst en Pasen. De vrijwilligers van de stichting staan dag en nacht voor anderen klaar en verdienen daarom deze prijs. Zij ontvingen een oorkonde en een cheque van 750 euro voor de stichting.

Vrijwilliger van het jaar
De titel Vrijwilliger van het jaar gaat naar iemand die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor een plaatselijke vereniging, maatschappelijke instelling of organisatie. Het was een spannende avond voor de drie genomineerden: Gerda Rijksen uit Lienden, Pierre Rutgers uit Buren en Cor de Vree uit Maurik. De winnaar is Pierre Rutgers. Hij zet zich met ziel en zaligheid in voor het welzijn van zijn omgeving. Hij was aanjager van de signaleringsgroep Buren, Erichem, Asch. Hij is bedenker van het vrijwilligersmagazine Beter Buren, waarin alle vrijwilligersorganisaties worden gepresenteerd. Ook speelde hij een grote rol in het verbinden van allerlei vrijwilligers en welzijnsorganisaties binnen de plaatsen Buren, Erichem en Asch. Verder zet hij zich in voor BV Buren. De burgemeester overhandigde de heer Rutgers een kristallen appel en een oorkonde. Verder kreeg hij een waardecheque van 500 euro, te besteden aan zijn vrijwilligerswerk.

Geen lege handen
De andere genomineerden gingen niet met lege handen naar huis, want zij kregen een cheque ter waarde van 250 euro om aan hun vrijwilligerswerk te besteden.

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie