Alle volwassenen in Gelderland in Donorregister

Algemeen 67 keer gelezen

Vanaf nu staat iedereen vanaf 18 jaar in Gelderland in het Donorregister. 

Regio - De afgelopen maanden verstuurde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport brieven naar inwoners om hen te herinneren aan het invullen van een keuze over orgaandonatie. 78% van de Gelderlanders heeft zelf een keuze ingevuld. De resterende 22% staat nu in het Donorregister met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ en heeft hier een bevestigingsbrief van ontvangen. 

Door de afronding van het brievenproces in Gelderland staat nu meer dan de helft van alle provincies met alle volwassenen in het Donorregister. Tot 1 augustus volgen de andere provincies. Demissionair minister Tamara van Ark: “Ik ben blij dat ruim drie kwart van de Gelderlanders zelf een keuze heeft ingevuld in het Donorregister. Want dit geeft duidelijkheid over wat jij wilt dat er na je dood met je organen en weefsels gebeurt. Zo voorkom je onduidelijkheid bij je nabestaanden.”

Vier keuzemogelijkheden in het Donorregister

In het Donorregister heb je vier eigen keuzes. 36,4% van de Gelderlanders heeft ingevuld donor te willen worden, 30,4% wil dit niet. 9,8% laat de keuze over aan de partner of familie en 1,4% laat deze over aan één aangewezen persoon. De overige 22% van de Gelderlanders heeft (nog) geen eigen keuze ingevuld. Zij staan vanaf nu met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het register. Dit betekent dat je organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts bespreekt dit met de partner of familie.

Keuze aanpassen kan op ieder moment

Voor sommige mensen is het lastig om na te denken over de dood. Toch is het belangrijk dit wel te doen en hierover te praten met familie en vrienden. Want bespreken en invullen van een eigen keuze in het Donorregister geeft nabestaanden duidelijkheid in een verdrietige tijd. Het kan helpen om de verhalen van mensen die al een keuze maakten te lezen.

Het ministerie hoopt dat alle mensen in Nederland die nog geen keuze hebben ingevuld, alsnog nadenken over wat zij het liefst willen. En dat zij hun keuze invullen in het Donorregister en deze bespreken met hun naasten. Je kunt je keuze op ieder moment invullen of wijzigen op www.donorregister.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie