Afbeelding
Foto: 123RF.com

Eenmalige energietoeslag laag inkomen

Algemeen 993 keer gelezen

GELDERMALSEN •  Inwoners van West Betuwe met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm komen in aanmerking voor een eenmalige energietoeslag. De hoogte van deze toeslag is 800 euro per huishouden. De Rijksoverheid stelt hiervoor geld beschikbaar. Gemeenten voeren de betaling uit. Vanaf nu is de energietoeslag aan te vragen.

De kosten voor energie zijn de afgelopen tijd enorm gestegen. Voor inwoners met een smalle beurs is het moeilijk om de energierekening te betalen. Wethouder Jan de Geus is opgelucht dat inwoners nu de energietoeslag kunnen aanvragen. “Veel inwoners met een laag inkomen doen enorm hun best om de uitgaven te beperken. Maar de stijging van de energiekosten is explosief. Deze inwoners zitten met hun handen in het haar. Ik snap dat heel goed. We moeten hen helpen. En ik ben heel blij dat dit nu kan.”

Aanvragen

Inwoners met een bijstandsuitkering hebben de toeslag al in april 2022 automatisch ontvangen op hun bankrekening. Inwoners die geen bijstandsuitkering hebben, maar wel een laag inkomen, vragen de energietoeslag aan via www.westbetuwe.nl/energietoeslag. Op deze webpagina staat veel informatie over de voorwaarden en het aanvraagproces.

Inkomen boven 120 procent van bijstandsnorm

Inwoners met inkomsten net boven de 120 procent van de bijstandsnorm komen niet in aanmerking. Wethouder De Geus betreurt dat, maar is realistisch. “Natuurlijk zijn er inwoners die net iets meer verdienen en ook moeite hebben met het betalen van hun energierekening. Ook voor hen zijn we er. Ik roep deze inwoners op zichzelf alsjeblieft te melden bij Team sociaal. En ik vraag inwoners die iemand kennen met betalingsmoeilijkheden door te verwijzen naar ons. Samen kijken we hoe we geldproblemen in de toekomst voorkomen.”

Energierekening verlagen

Er zijn veel mogelijkheden om energie én geld te besparen. Energieloket West Betuwe biedt inwoners een gratis energiecoach. Tijdens een gesprek, online of thuis, kijkt deze coach samen met inwoners naar mogelijkheden om nog meer energie te besparen. Geïnteresseerden maken een afspraak via www.energieloketwestbetuwe.nl/huisbezoek.

Contact en informatie

Inwoners met vragen over de energietoeslag of die moeite hebben met de energierekening te betalen, kunnen contact opnemen met Team sociaal. Dat kan via telefoonnummer 0345 - 72 88 01 of e-mail teamsociaal@westbetuwe.nl.


Diana Kervel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden