Anita van Zandwijk (l) in haar Pluktuin met bezoeksters
Anita van Zandwijk (l) in haar Pluktuin met bezoeksters Foto: Levien Vermeer

Zomeravondwandeling in Herwijnen

Algemeen 1.614 keer gelezen

HERWIJNEN • ‘Gluren bij de buren’ doen we dat allemaal af en toe niet graag? Vorige week woensdag kwamen de Herwijners en inwoners van omringende plaatsen dan ook in grote getale naar de boerderij van Jan de Bruijn aan de Achterweg, het begin- en eindpunt van de traditionele zomeravondwandeling. 

Er was eerst koffie en thee, en toen kreeg je een routebeschrijving mee. Denk niet aan een eenvoudig Googlekaartje met wat pijltjes, nee, de historische vereniging Den Ouden Dijk pakt beter uit; een brochure met duidelijke wandelaanwijzingen en van ieder te bezoeken pand een uitgebreide beschrijving. 

Dat is wat samensteller Rik de Groot ook zo leuk vond; “De enorme afwisseling in deze betrekkelijk korte route.” Van schuur met Scandinavisch antiek tot pluktuin, van woonhuis in neoklassieke stijl tot koikarper vijver. De Koi is de nationale vis van Japan, die bijna een meter lang en zo’n veertig jaar oud kan worden, vertelt eigenaar Herman Vos. Zijn vrouw Karin ontving de bezoekers met heerlijke vishapjes en witte wijn.

Bizonkop 

Het bleef een vrolijke boel, want de Pluktuin aan de Raayweg van Anita van Zandwijk is nu al de moeite waard, maar belooft straks een explosie van vormen en kleuren. De tuin gaat half juli open en tot en met september kunnen bezoekers er tegen een kleine vergoeding een eigen boeket samenstellen. Dan liep de route nog langs het energieke echtpaar Wim en Lida Janzen. Hij heeft zich gespecialiseerd in het repareren en onderhouden van zijn favoriete automerk Austin Healey, een van de populairste oldtimers. 

“We zijn er zelfs mee naar de Noordkaap geweest” zegt zij enthousiast. En dan is daar Gaby van Schagen in zijn zelf ontworpen zwart gepotdekselde schuur met antiek uit diverse landen, maar vooral uit Scandinavië. En menig wandelaar zal zich een hoedje geschrokken zijn van de enorme bizonkop in de gang van de eeuwenoude boerderij van Ad van Arendonk. Een souvenir uit zijn werkzame leven bij ‘de Kluif’, volksnaam voor beenderverwerkingsfabriek Smits in Vuren. Bij terugkeer was Jan de Bruijn’s erf omgetoverd tot één groot terras, waar de wandelaars konden luisteren naar- en meezingen met het historisch mannenkoor onder het genot van een hapje en een drankje.

Ieder jaar nodigt de Herwijnse historische vereniging Den Ouden Dijk haar leden uit voor een zomeravondwandeling, steeds in een ander deel van het dorp. Rik de Groot, die samen met zijn vrouw Erma in een prachtige oude boerderij woont aan de Achterweg tegen de Waalbandijk aan, stelde een afwisselende route samen door het zo geheten ‘Boveneind’. Herwijnen kent ook een ‘Benedeneind’ en ‘Kerkeneind’.

www.denoudendijk.nl

Levien Vermeer

Levien Vermeer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden