Logo hetkontakt.nl/westbetuwe
• Eerste voetbal boek voor zieke nicht Tamara Kievith-de Waal uit Deil.
• Eerste voetbal boek voor zieke nicht Tamara Kievith-de Waal uit Deil. (Foto: Cees Hoogteyling )

Boek ‘Voetbal overleeft altijd’ door Ferd de Waal

  •   keer gelezen

GELDERMALSEN • De voetballiefhebbers uit de oude gemeente Geldermalsen hebben er even op moeten wachten, maar nu is het er. Vorige week kwam bij drukkerij Kemker in Beesd, het boek ‘Voetbal overleeft altijd’, van de pers. Het boek is geschreven door Ferd de Waal, oud-notaris in Rumpt en vroeger zelf een voetballer in hart en nieren. 

Daarover zegt De Waal zelf: “Het is een geweldige sport. Goed voor lijf en hersenen. Voetballen verbindt mensen met elkaar. Ik heb het altijd met plezier gespeeld en veel mensen leren kennen.” Ook al was de rivaliteit groot, er ontstond verbondenheid tussen de dorpen onderling. 

Eén seizoen bij MVV

“Zelf heb ik altijd bij GVV in Geldermalsen gespeeld, op één seizoen na. Toen hadden fans van Meteren mij overgehaald om in Meteren bij MVV te komen spelen. Dat heb ik geweten”, zegt hij lachend.

Het boek bevat bijna 400 bladzijden en bestaat uit feiten, verhalen, hoogte- en dieptepunten van de verenigingen Beesd, Deil, Geldermalsen, Meteren en Tricht. De voetbalsport speelt bij veel mensen en soms hele families, een belangrijke rol in het leven.

Ontstaan

De auteur is bij het samenstellen van het boek teruggegaan in de tijd dat de verenigingen zijn ontstaan. Het boek is rijk geïllustreerd met foto’s van de verenigingen met hun markante figuren.

Het eerste boek van ‘Voetbal overleeft altijd’, werd aangeboden aan nicht Tamara Kievith. Zij en haar hele gezin, man, zoon en dochter, zijn fanatiek voetballiefhebbers. Tamara is erg ziek, zij heeft de afgelopen jaren een hele strijd geleverd om te overleven. Ferd: “Ondanks dat ze zoveel heeft meegemaakt, blijft ze vrolijk. Het heeft bij ons zoveel respect afgedwongen dat dit van ons een beloning is.”

Verenigingen

Daarna werd in de kantine van GVV in Geldermalsen aan de voorzitters van de verenigingen het boek overhandigd. Unaniem waren zij het eens over de geweldige uitstraling van het boek. Door Fred is aan de informatie een aantal jaren gewerkt, archieven bezocht en ongelooflijk veel notulen en krantenberichten gelezen. Foto’s vergaard. Het is een lees- en kijkboek geworden. 

Te koop

De voorzitters verwachten dat het boek straks in veel voetbalgezinnen op tafel zal liggen. De verenigingen gaan het boek verkopen en het is een schitterend cadeau voor Vaderdag, menen zij. Het kost 24,75 euro en is ook bij Bruna in Geldermalsen verkrijgbaar.

Cees Hoogteyling
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten