Logo hetkontakt.nl/westbetuwe
<p>Afvalcoaches Luis Rojas Morales, Elsje Blauwhof en Jeroen Gras</p>

Afvalcoaches Luis Rojas Morales, Elsje Blauwhof en Jeroen Gras

(Foto: avrI)

Afvalcoaches staan te popelen

  •   keer gelezen

GELDERMALSEN •  Ze zijn nog volop aan het inwerken: de drie afvalcoaches van Avri. Zij gaan de brug vormen tussen inwoners en Avri. Ze hebben alle drie heel veel zin in hun nieuwe uitdaging. Hun missie: mensen informeren en bewust maken zodat Rivierenland weer een stuk duurzamer wordt.
De afvalcoaches gaan aan de slag met verschillende taken. Ze gaan in gesprek met inwoners, voorlichting geven aan scholen en presentaties geven bij dorpshuizen. Ook gaan ze op onderzoek uit in gebieden waar het niet zo lekker loopt met de inzameling en afvalscheiding en waar veel afval rond de containers ligt. Hun focus ligt hierbij altijd op verbinden en ondersteunen.

Nieuwsgierig naar ervaringen

“We willen zorgen voor meer betrokkenheid bij het onderwerp afval” vertelt Jeroen Gras. Luis Rojas Morales vult aan: “we willen echt een band opbouwen met de inwoners. We zijn benieuwd naar hun ervaringen en we willen kijken waar de problemen liggen. We willen vervolgens samen met inwoners een oplossing vinden. We kijken dus niet alleen naar wat inwoners anders kunnen doen, we gaan ook Avri helpen om haar dienstverlening te verbeteren.”Elsje Blauwhof heeft het eerste werkbezoek al achter de rug. “Vanmiddag was ik met een ‘afvalprofessor’ op een basisschool waar we uitleg hebben gegeven over afvalscheiding. Erg leuk om de kinderen zo enthousiast te zien! In juni gaan we deze lessen zelf geven.”

Begrip

De afvalcoaches begrijpen heel goed waarom het niet iedereen altijd even goed lukt om afval te scheiden. “Ik heb thuis al zeven bakken nodig als ik het helemaal goed wil doen”, zegt Jeroen. “Niet iedereen heeft ook de ruimte in de keuken voor al die afvalbakken. Het is voor veel mensen ook moeilijk om te bepalen wat bij wat hoort. Want gooi je bijvoorbeeld dat theezakje nou bij het groenafval of bij het restafval?” *

Herkenbaar en toegankelijk

De afvalcoaches zijn op straat te herkennen aan hun groene kleding. De komende weken draaien ze mee met de ophaaldiensten en lopen ze mee op verschillende plaatsen in de organisatie. Ze gaan kennis maken met alle betrokken partijen en met de collega’s. En dan: het Rivierenland in!
Wil jij een afvalcoach uitnodigen in jouw wijk? Mail dan naar afvalcoach@avri.nl.


(* Voor wie het wil weten: gebruikte theezakjes mogen bij het restafval omdat hier nylon in zit, papieren theefilters met losse bladeren mogen wel bij het groenafval.Diana Kervel
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten