De nieuwe naam is door Marjolein van Sermondt (l) en Marianne Boer goedgekeurd.
De nieuwe naam is door Marjolein van Sermondt (l) en Marianne Boer goedgekeurd. Foto: Cees Hoogteyling

Openbare basisschool Koning Willem Alexander in Haaften wordt ‘de Wielewaal’

Algemeen 2.832 keer gelezen

HAAFTEN • Door kinderen, ouders en leerkrachten werd maandag op het schoolplein de lente ingeluid. Ouders hadden pannenkoeken gebakken en alle kinderen van openbare basisschool Koning Willem-Alexander hadden een feestmiddag. 

Het was een gezellige drukte en alle ingrediënten waren aanwezig om de bloemetjes eens flink buiten te zetten. De openbare basisschool in Haaften behoort tot een van de oudste scholen in het Rivierengebied. 

De school kent een rijke geschiedenis. In de geschiedboeken van Haaften lezen we dat er op 9 juni 1866 een grote brand is geweest in het dorp. De school ging samen 65 huizen in vlammen op. Met hulp van gemeente en inwoners werd de school herbouwd. Twee zaken hebben altijd centraal gestaan, dat waren het kind en het onderwijs. Sinds 2014 is de openbare basisschool in de nieuwe school naast het multifunctioneel centrum De Burcht van Haaften gevestigd. 

Nieuwe naam
Er gingen de afgelopen weken al wel geruchten, maar nu is het gebeurd. Ouders en kinderen vonden het wel opvallend dat rond de klok van één uur burgemeester Servaas Stoop het schoolplein op wandelde. Het werd al gauw duidelijk wat de reden van zijn bezoek was.

De openbare basisschool Koning Willem-Alexander in Haaften heeft een andere naam gekregen. De nieuwe naam is vanaf nu ‘de Wielewaal’. Door burgemeester Stoop werd boven de ingang van de school het bord met de nieuwe naam onthuld. De burgemeester werd met de onthulling geholpen door Jelle uit groep 8 en Charlotte uit groep 3. Burgemeester Stoop vertelde zeer vereerd te zijn om door deze twee kanjersgeholpen te worden bij de onthulling van deze prachtige naam. De Wielewaal moet een school zijn waar de kinderen fluitend naar toe gaan. Het feest was compleet toen de kinderen van ‘de Wielewaal’ zongen: ‘Kom mee naar buiten allemaal. Dan zoeken wij de wielewaal’. De ouders zongen uit volle borst mee.

De Wielewaal
Directeur Marjolein van Sermondt: “We hebben niets tegen de oude naam, maar er zijn zoveel scholen met deze naam. Wij willen in deze tijd een naam die bij de kinderen en de plaats past. Haaften een mooi dorp, gelegen aan de Waal, met veel wielen langs de dijk, die allemaal een geschiedenis hebben. Daarnaast is de wielewaal een mooie vogel. Dus een naam die past bij de school. We zijn een kleine school waar kinderen passend onderwijs krijgen. Ieder kind is verschillend en heeft talenten. Die talenten moeten zich kunnen ontwikkelen. De sociale ontwikkeling is erg belangrijk voor het kind. Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is en moet kunnen fladderen. Wij zijn een school voor ieder kind, ongeacht afkomst. Het onderwijs moet bij het kind passen. We gebruiken de nieuwste methodes die belangrijk zijn voor het kind.”

De Wielewaal maakt deel uit van het openbaar basisonderwijs Fluvium. Voor verdere informatie: www.OBSdeWielewaal.nl

Cees Hoogteyling

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden