Foto: Aangeleverd

Droogte leidt nog niet tot risico's

  •   196 keer gelezen

REGIO • De huidige periode van droogte en hoge temperaturen zorgt bij Waterschap Rivierenland nog niet tot risico's. Wel is het waterschap alert om problemen te vermijden. Voordeel is dat de grote rivieren voldoende water leveren om het gebied van water te voorzien.

De droogte neemt toe, maar leidt nog niet tot risico's.

Droogte wordt uitgedrukt in het 'neerslagtekort'; dat is in het rivierengebied nu ruim 100 millimeter. "In andere gebieden in Nederland is dat al hoger en nemen waterschappen maatregelen als onttrekkingsverboden", schrijft het waterschap op zijn website. "Dat is hier nog niet aan de orde."

Ook zijn extra inspecties van veendijken nog niet nodig. Wel pompt Waterschap Rivierenland nu vanuit de grote rivieren extra water in het gebied. Tegelijk houdt het waterschap met stuwen en gemalen water langer vast in het gebied. Bij zwemwater controleert het waterschap in de zomer elke twee weken de waterkwaliteit. Dat gebeurt ook nu, om bijvoorbeeld blauwalg op tijd te signaleren.

Zelf kan iedereen de hitte in de eigen tuin tegengaan met minder stenen en meer groen. Waterschap Rivierenland stimuleert dat met subsidie. 

Meer informatie op www.hohohoosbui.nl.

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK