• De slangen in het biologielokaal waren erg populair.
• De slangen in het biologielokaal waren erg populair. Foto: Bas Koppe

Het Oosterlicht College pakt uit tijdens open avond

Algemeen 1.184 keer gelezen

VIANEN • Met vele activiteiten liet het Oosterlicht College in Vianen donderdag potentiële leerlingen en hun ouders zien wat er allemaal mogelijk is op de middelbare school.

Het begon donderdag al bij binnenkomst. Op het gebouw waren verschillende laserprojecties te zien. Eenmaal binnen was er veel keuze uit verschillende activiteiten op meerdere verdiepingen van het schoolgebouw. Van het bekijken van optredens van de leerlingen die er al les krijgen tot het doen van proefjes in het natuur- en scheikundelokaal. En om iedereen alvast wegwijs te maken in het gebouw zette de organisatie ook een speurtocht uit.

Iedereen krijgt bij binnenkomst de vraag of ze een gids willen, die de aankomende leerlingen en hun ouders door het gebouw leidt. Een groep eerstejaars in blauwe polo's staat achter oud-docent Ans Metselaar. "Vorig jaar kregen zij een soortgelijke rondleiding. En nu geven ze 'm zelf", vertelt ze. Ondertussen komen er verschillende groepjes langs en worden er leerlingen meegestuurd. "Zij kunnen beter over de school vertellen dan wij. We hebben ook nergens van gezegd dat ze het er niet over mogen hebben."


Uitgepakt
Tijdens de rondleiding is goed te zien dat de school ook binnen de muren heeft uitgepakt. De huidige eerstejaars nemen iedereen mee van begane grond tot derde verdieping. Vooral het biologielokaal op de tweede etage is populair. In het lokaal staan microscopen en modellen van lichaamsdelen. De hoofdattractie in deze ruimte zijn de twee slangen. De twee aanwezige docenten staan continu te vertellen over de dieren. De meeste kinderen, en ook de ouders, bekijken het vanaf een afstandje. Af en toe geven ze een slang aan iemand om 'm even vast te houden. De meesten vinden het na een foto wel weer genoeg.

Helemaal bovenin het gebouw zijn de sportdocenten neergezet. Onder wie Ralph van de Pol. "Het is wel lastig dat we nu in een gewoon lokaal laten zien wat we normaal in de gymzaal doen. Van de activiteiten van de sportklassen hebben we filmpjes en foto's." In het lokaal is het onder andere mogelijk om tegen ook bokszak te slaan en pijl en boog te schieten. "Het leuke aan zo'n open dag is dat kinderen heel verlegen binnen komen. Maar als je ze eenmaal in de klas krijgt, is dat al een stuk minder", vertelt hij. "En mijn collega van 62 ziet allemaal ouders die hij lesgaf nu binnenkomen met hun eigen kinderen."

Druk
Ook locatiedirecteur Laurien Scheffers kijkt tevreden naar de open avond. "Het is heel druk met veel leerlingen die nu nog in groep 8 of groep 7 zitten. Niet alleen uit Vianen, maar ook uit de regio. En het is ook een heel gemengd gezelschap." Volgens Scheffers kiezen leerlingen voor het Oosterlicht College vanwege het kleinschalige onderwijs. "Dat proberen we ook tijdens de open avond te laten zien. Je kunt iedereen aanspreken, het is heel persoonlijk."

Een drukke school is ook tijdens de gewone lesdag de gang van zaken. "We hebben nu ongeveer 750 leerlingen, in een gebouw voor 600 leerlingen. We hebben hier jaarlijks acht goed gevulde brugklassen." Vanwege de drukte wordt de school verbouwd. "Aan de kopse kanten wordt er bijgebouwd. Het wordt deels laagbouw en deels hoogbouw", aldus Scheffers. Ook wordt de indeling aangepast. "We ontwikkelen onder andere een cultuurplein. Hier komen de lokalen voor drama, beeldende vorming en muziek bij elkaar. En de vmbo-kader leerwegen krijgen meer ruimte."

Het Oosterlicht College organiseert ook regelmatig proeflessen voor groep 8-ers die tijdens een les willen meelopen. Dit kan bijvoorbeeld op woensdag 21 februari, voor kinderen die geïnteresseerd zijn in de sportklas vmbo tl/havo, belangstellenden kunnen aanhaken bij een les van 14:15 tot 15:45 uur. In deze klas is er meer aandacht voor sport en beweging en staan er ook meer gymlessen op het rooster. Voor de andere lessen volgen de leerlingen hetzelfde programma als de leerlingen in de tl- en havo-klassen.


Bas Koppe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Willy Cornelissen onder de goudreinet Schone van Boskoop bij zijn Solognot schapen
Bloesempracht aan de Diefdijk: 'Dat wil toch niemand missen?' Nieuws 25 apr, 14:13
• Wethouder Kees Bel in De Prenter met buurtbewoners.
'Buurten in de Huiskamer' van start in De Prenter in Vianen: 'Nodig voor meer verbinding' Nieuws 24 apr, 15:00
• G. Bullée, M. Visser, L.Cordado en L. Geurtz.
Voedselbank Leerdam ontvangt cheque van 500 euro: 'We gaan hiermee door hoor' Nieuws 24 apr, 12:00

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden