Afbeelding

Gemeente Vianen en Niemans: nog tientallen miljoenen van elkaar vandaan

Algemeen 859 keer gelezen

VIANEN • De zaak tussen gemeente Vianen en Niemans Beton blijft dooretteren: de gemeente is woensdag in cassatie gegaan in een poging om het schrappen van een pijler van de methode om de geleden schade uit te rekenen, terug te draaien. Eind oktober liep een poging om tot en een schikking te komen nog uit op een mislukking: Vianen bood tien miljoen, Niemans Beton bleef vasthouden aan haar tegenbod van 52 miljoen. 

Niemans Beton eist een schadevergoeding van de gemeente voor het te laat leveren van industriegrond op het bedrijventerrein De Hagen in Vianen. De zaak sleept al jaren voort. In 2010 is door het gerechtshof in Den Haag een commissie van deskundigen benoemd, hun opdracht: het uitrekenen van de schade die door Niemans Beton is geleden. In augustus dit jaar heeft het gerechtshof met een tussenarrest uitspraak gedaan over de methode die de commissie van deskundigen heeft gebruikt om de schade te bepalen. Het hof bepaalde toen dat de methode die de deskundigen gebruikten als grondslag voor het berekenen van de schade kan worden gebruikt, maar besloot ook een belangrijke pijler van die methode te schrappen. En met het schrappen van die 'pijler' is Vianen het niet eens. De gemeente heeft daarom besloten in cassatie te gaan tegen het bewuste tussenarrest van het gerechtshof in Den Haag. Dit betekent dat de gemeente Vianen beroep aantekent bij de Hoge Raad met het verzoek het tussenarrest te vernietigen. 

Vorige maand werd nog een poging gedaan om een minnelijke regeling te treffen tussen de partijen. Dit heeft geresulteerd in een schikkingsvoorstel van de zijde van de gemeente van tien miljoen tijdens een zitting bij het gerechtshof. Niemans Beton hield echter vast aan een tegenbod van 52 miljoen. Dit verschil bleek onoverbrugbaar. Nu blijkt dat beide partijen er onderling niet zijn uitgekomen, wil de gemeente Vianen een uitspraak van de Hoge Raad over de manier waarop het Hof de berekeningsmethode van deskundigen heeft toegepast. Vianen heeft het Hof verzocht het tussenarrest voor cassatieberoep open te stellen. Het Hof heeft dit verzoek toegewezen. De gemeente Vianen is dan ook woensdag in cassatie gegaan. 

Wethouder Leendert Wijnmaalen: "De gemeente Vianen wil dat de zaak spoedig tot een eind komt. Dit is niet alleen in belang van de gemeente Vianen, maar ook in het belang van onze fusiepartners Leerdam en Zederik. We hebben dan ook nog steeds de nadrukkelijke wens om tot een schikking te komen. Echter, niet tegen elke prijs. Het is onze plicht zorgvuldig om te gaan met gemeenschapsgeld. Nu de gemeente Vianen en Niemans beton er minnelijk niet zijn uitgekomen, is de stap naar de Hoge Raad niet meer dan logisch om te laten toetsen of het Hof het wel goed heeft gedaan. Wij menen namelijk dat het hof ten onrechte een element uit de schadeberekingsmethode heeft geschrapt. Nogmaals: we willen dit graag snel opgelost zien, maar enkel voor een reëel en redelijk bedrag."
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Willy Cornelissen onder de goudreinet Schone van Boskoop bij zijn Solognot schapen
Bloesempracht aan de Diefdijk: 'Dat wil toch niemand missen?' Nieuws gisteren
• Wethouder Kees Bel in De Prenter met buurtbewoners.
'Buurten in de Huiskamer' van start in De Prenter in Vianen: 'Nodig voor meer verbinding' Nieuws 24 apr, 15:00
• G. Bullée, M. Visser, L.Cordado en L. Geurtz.
Voedselbank Leerdam ontvangt cheque van 500 euro: 'We gaan hiermee door hoor' Nieuws 24 apr, 12:00

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden