• De Viaanse Staalmeesters, v.l.n.r.: wethouders Frank Meurs en Marcel Verweij, burgemeester Wim Groeneweg, raadslid Harry van Tilburg en wethouders André Landwehr en Leendert Wijnmaalen.
• De Viaanse Staalmeesters, v.l.n.r.: wethouders Frank Meurs en Marcel Verweij, burgemeester Wim Groeneweg, raadslid Harry van Tilburg en wethouders André Landwehr en Leendert Wijnmaalen. Foto: Hennie Marks

Fotograaf Hennie Marks portretteert Viaanse Staalmeesters

Algemeen 978 keer gelezen

VIANEN • De Viaanse fotograaf Hennie Marks heeft het college van burgemeester en wethouders geportretteerd, maar dan geheel in de stijl van het wereldberoemde schilderij 'De Staalmeesters' van Rembrandt.

Marks werd niet alleen geïnspireerd door de compositie van het 17e eeuwse schilderij, maar ook door het bijzondere licht. De foto is genomen in de commissiekamer achter de raadzaal in het stadhuis. "Ik kwam er bij toeval achter dat de wanden van die ruimte heel geschikt zou zijn", zegt Marks.

Echtgenote Karin Marks deed veel van het voorbereidende werk. "Het nemen van de foto duurde ongeveer een kwartiertje, maar daarvoor zijn we zeker een uur bezig geweest om precies het goede lichteffect te bereiken. Rembrandt maakte gebruik van één lichtbron van links en dat moet je exact uitmeten hoe iedereen moet gaan zitten of staan."

Marks koos net als Rembrandt voor een perspectief met een laag gezichtspunt, zodat de beschouwer van onderen tegen de tafel aankijkt. "Het is wel aardig om te zien dat het perspectief in het schilderij van Rembrandt niet helemaal klopt."

Kwinkslag
De foto bevat overigens nog een aardige kwinkslag. Want naast de burgemeester en de collegeleden staat ook raadslid Harry van Tilburg (VHL Lokaal) op het groepsportret (staand rechts). Eind 2014 was er enige politieke opschudding over het feit dat Van Tilburg aanschoof bij de wekelijkse collegevergaderingen, wat in bestuurlijk Nederland zeer ongebruikelijk is.

Marks maakt in totaal tien foto's die geïnspireerd zijn op schilderijen van Rembrandt. Dominee Den Hertog zal worden geportretteerd zoals zijn 17e eeuwse voorganger Johannes Wtenbogaert, de Viaanse brandweer als de schutterij op de Nachtwacht en de Viaanse huisartsen als de chirurgijns op het schilderij De Anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp. Verder komen er moderne versies van de Brillenverkoper, de badende vrouw en een zelfportret van Rembrandt.

Marks: "Ik vind het belangrijk dat je als Viaanse ondernemer inspeelt op actuele zaken die spelen in onze stad. Dit jaar is het de tentoonstelling Rembrandt in zwart/wit die de komende maanden te zien is in het Stedelijke Museum. Tijdens het Brederodejaar heb ik de mannelijke bewoners van de Brederodestraat geportretteerd. En volgend jaar doe ik misschien iets tijdens het Waterjaar. Ook bakker Steehouder en slager De Goeij spelen in op de Rembrandt-tentoonstelling. Het zou mooi zijn als andere ondernemers dat voorbeeld zouden volgen."

De foto's worden tentoongesteld in de etalages van het stadhuis en winkels in de Voorstraat.

Dick Aanen

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

• Schilderij De Staalmeesters van Rembrandt van Rijn uit 1662.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Willy Cornelissen onder de goudreinet Schone van Boskoop bij zijn Solognot schapen
Bloesempracht aan de Diefdijk: 'Dat wil toch niemand missen?' Nieuws 23 uur geleden
• Wethouder Kees Bel in De Prenter met buurtbewoners.
'Buurten in de Huiskamer' van start in De Prenter in Vianen: 'Nodig voor meer verbinding' Nieuws 24 apr, 15:00
• G. Bullée, M. Visser, L.Cordado en L. Geurtz.
Voedselbank Leerdam ontvangt cheque van 500 euro: 'We gaan hiermee door hoor' Nieuws 24 apr, 12:00

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden