zonnepark Lingepolder in aanbouw
zonnepark Lingepolder in aanbouw (Foto: Aangeleverd eCoBuren)

Duurzaamheid met zon en wind

  •   keer gelezen

BUREN  • Energiecoöperatie eCoBuren heeft maandagavond 16 mei een inspirerende discussie gevoerd met haar leden. Het standpunt van het bestuur dat de duurzaamheidsambities van de gemeente Buren alleen te realiseren zijn met zon- EN wind, werd nadrukkelijk onderschreven.


Diverse leden benadrukten dat de Burense opwek van duurzame energie echt fors omhoog moet. De energieprijzen stijgen tot ongekende hoogte en we willen minder afhankelijk zijn van derden dus het is geen optie meer maar een verplichte opgave. De huidige invulling van de gemeente is vooralsnog te mager: geen wind, weinig zon op land en water en vooral zon op dak. Het laatste gaat te langzaam en is onvoldoende! eCoBuren wil graag met de gemeenteraad in gesprek om samen te onderzoeken waar er meer ruimte kan komen voor duurzame energie projecten.

Een forse verhoging van de lokale opwek van duurzame energie biedt bovendien kansen om deze in eigen huis te houden en tegen acceptabele energieprijzen ten goede te laten komen aan de lokale consumenten. Overigens een initiatief dat breder onderzocht wordt en waar eCoBuren zich graag bij aansluit.

Verder werd door de aanwezigen aangedragen dat er meer aandacht moet komen voor de jeugd. Betrek jonge mensen bij de zo noodzakelijke energietransitie. Op de scholen door middel van thema lessen en bijvoorbeeld het faciliteren van stageplekken.

Ook moet er extra aandacht zijn voor starters op de woningmarkt. Direct bij het eerste huis dus al in gesprek gaan over de voordelen van een collectieve aanpak van energie besparen en energie opwekken. Laten de gemeente en eCoBuren ook hierin samen optrekken. eCoBuren biedt nieuwkomers in Buren en in het bijzonder starters op de woningmarkt het eerste jaar een gratis lidmaatschap aan.

eCoBuren ziet zich zelf als een vereniging van inwoners en ondernemers in de gemeente Buren en richt zich op het mogelijk maken van een betaalbare en duurzame invulling van de energiebehoefte van alle inwoners en ondernemers. Meer weten? Kijk op www.ecoburen.nl of stuur een mail naar info@ecoburen.nl

Diana Kervel
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten