Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Dementie en de invloed van de omgeving

Algemeen 388 keer gelezen

MAURIK • In het allereerste Alzheimer Café Buren op woensdagochtend 15 december vertelt Caroline van Gessel over het functioneren van mensen met dementie in relatie tot hun omgeving. 

Zij is gespecialiseerd in de omgevingsfactoren die van invloed zijn op iemands welzijn als er sprake is van dementie. Tijdens deze informatiebijeenkomst geeft ze belangstellenden graag inzichten en tips. 

“De mate van dementie wordt mede veroorzaakt door de omgeving. Dat heeft dus een directe invloed op hoe wij ons gedragen en werkzaamheden en activiteiten uitvoeren. Iemand met dementie raakt sneller gedesoriënteerd. Het niet herkennen van de omgeving, niet goed weten wat te doen leidt vaak tot gevoelens van falen,” aldus Caroline. 

Als de omgeving gunstig is (herkenbaar, overzichtelijk, duidelijk) kan iemand beter functioneren waardoor onrust, een uiting van stress, afneemt en welbevinden en doelgericht gedrag weer mogelijk is. Het Alzheimer Café Buren is er voor mensen met dementie, hun naasten en andere belangstellenden en wordt in de periode 2021/2022 vier maal georganiseerd op verschillende locaties in de gemeente Buren. 

De aftrap vindt plaats in Dorpshuis Het Klokhuis, Sterappelhof 7 Maurik. Inloop is vanaf 10.00 uur, aanvang 10.30 uur, einde uiterlijk om 12.30 uur. De toegang is gratis en op vertoon van uw QR-code. Maatregelen zoals 1,5 meter afstand en het dragen van een mondkapje bij verplaatsing gelden. Blijf ook bij milde klachten thuis en laat u testen. Aanmelden vooraf is gewenst via tine.reinders@alzheimervrijwilligers.nl of bel naar 06-86895747.

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden