Foto: Aangeleverd
ingezonden mededeling

Deze kachel-accessoires zijn onmisbaar voor jouw houtkachel

  •   keer gelezen

Heb je een houtkachel of ben je van plan er een in huis te nemen? Zeker geen verkeerd idee in deze tijd. Bij een specialistische kachels- en haardenwinkel kun je een mooie houthaard aanschaffen die aan de nieuwste milieuregels voldoet. 


Maar welke accessoires heb je nodig? Natuurlijk moet je schoon en droog hout in huis hebben, maar wist je dat een Kindling Cracker je bijvoorbeeld goed kan helpen met het splijten van je houtblokken? Ook kun je gerust een voorraad aanmaakzakjes inslaan. Ook ruitenreiniger, schoorsteenveegpoeder en kachelhandschoenen zijn onmisbaar voor elke houthaardbezitter. 

Nieuwe kachel? Deze accessoires heb je nodig
Je kunt van tevoren alvast in kaart brengen welke accessoires je nodig hebt voor je nieuwe houthaard. Heb je bijvoorbeeld al een goede plek om je houtblokken droog in op te slaan? Het is belangrijk kachels regelmatig te onderhouden, dus is het verstandig ook hiervoor alvast de benodigde spullen in huis te halen. Met schoorsteenveegpoeder kun je je kachel goed schoonmaken en beschermen tegen schoorsteenbrand. Zorg dat je je haard daar minimaal één keer per jaar mee reinigt, ook wanneer je niet veel stookt. 

Veilig en duurzaam stoken
Ook kun je er met houtkachelonderdelen voor zorgen dat je veiliger stookt. Hittebestendige handschoenen beschermen je handen wanneer je de houtblokken wilt verleggen, en een kachelventilator of rooster kan ervoor zorgen dat de warmte in de ruimte beter wordt verdeeld. Daarmee hoef je minder houtblokken te gebruiken om je kamers goed te verwarmen, wat weer uitstoot scheelt. Haal ook een vochtpercentagemeter in huis wanneer je overlastvrij en duurzaam wilt stoken. Daarmee kun je gemakkelijk controleren of de houtblokken waarmee je stookt wel droog genoeg zijn. Te vochtig hout zorgt voor meer rookontwikkeling. Stook ook volgens de Zwitserse methode, waarbij een vrijwel volledige verbranding ontstaat.

Leg een voorraad aan
Door de accessoires die je nodig hebt voor het aansteken en onderhouden van je kachel alvast in huis te halen, zorg je dat je nooit zonder zit. Van firestarters of aanmaakzakjes kun je eigenlijk niet te veel op voorraad hebben. Een houtmand is altijd handig om te hebben, en een ventilator kan ervoor zorgen dat je houthaard nog efficiënter werkt. Heb je al een haard, en heb je onderdelen nodig? Ook daarvoor kun je bij een specialist zoals Kachels- en Haardenwinkel terecht. Online kun je gemakkelijk opzoeken welke onderdelen bij jouw kachel horen.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten