Afbeelding
Foto: Aangeleverd
ingezonden mededeling

Spectaculaire kersttuin creëren? Deze 5 tips komen van pas!

Algemeen 851 keer gelezen

De meeste Nederlanders grijpen de periode voor kerst aan om hun woning extra sfeervol te maken. Zodra sinterklaas het land uit is, gaan de neuzen allemaal richting de kerstdagen. Vrijwel iedereen haalt een kerstboom in huis en versiert deze met kerstballen, een piek en kerstverlichting. Hierdoor ontstaat er een sfeervol geheel in de donkere dagen voor kerst. 

Waar het vroeger vaak bij versiering voor binnen bleef, is dat tegenwoordig niet meer het geval. Steeds meer mensen versieren vandaag de dag ook hun tuin. Lijkt jou dit ook wel wat? Dan ben je hier aan het juiste adres. De 5 tips in deze tekst helpen jou namelijk een spectaculaire kersttuin te creëren.

1. Verlicht jouw tuin
Wie zijn tuin wil versieren in de aanloop naar kerst, denkt waarschijnlijk al snel aan verlichting. Niet gek, want dit is een betrekkelijk eenvoudige manier om jouw tuin sfeervol aan te kleden. Voordat je begint met verlichten, moet je kerstverlichting voor buiten in huis hebben. Dit lijkt misschien een open deur, maar uit ervaringen weten we dat veel mensen hiermee de fout in gaan. Zo denken veel Nederlanders dat zij kerstverlichting voor binnen ook prima buiten kunnen gebruiken. Toch is dit niet verstandig. Waarom niet? Omdat kerstverlichting buiten veel meer te lijden heeft dan binnen. De lampjes worden onder andere blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden. Zorg er daarom eerst voor dat je kerstverlichting buiten in huis hebt voordat je jouw tuin gaat verlichten.

Wil je jouw tuin verlichten? Dat kan vandaag de dag op talloze manieren. Om het jezelf makkelijker te maken, is het handig om te weten wat je wilt voordat je begint. Op basis hiervan kun je namelijk de juiste kerstverlichting voor buiten kopen. Wil je de dakrand verlichten? Dan kun je hier het beste ijspegelverlichting voor gebruiken. Deze lampjes zijn namelijk uitermate geschikt om aan de dakrand te hangen. Wie een boom of struik sfeervol aan wil kleden, kan dit het beste doen met netverlichting. Je hoeft dan namelijk alleen het net over de boom of struik te gooien en hij is compleet verlicht.

2. Plant een kerstboom in de tuin
Wie denkt dat het alleen met kerstverlichting voor buiten mogelijk is om een spectaculaire kersttuin te creëren, heeft het mis. Doordat de verlichting alleen ’s avonds brandt, kan jouw tuin overdag wat saai ogen. Wil je dat jouw tuin er overdag ook sfeervol uitziet? Dat kan op verschillende manieren. Allereerst kun je overwegen om een kerstboom in jouw tuin te planten. Als je indruk wilt maken, raden wij je aan geen te kleine boom te kopen. In een grote tuin valt een kleine kerstboom namelijk al snel in het niet. Koop daarom liever een grote kerstboom. Plant je hem in de vaste grond? Dan kan de boom het hele jaar door blijven staan. Grote voordeel hiervan is dat je hem volgend jaar opnieuw kunt gebruiken om jouw tuin te versieren voor de kerstdagen.

Een kale kerstboom in de tuin draagt niet bepaald bij aan een spectaculaire kerstsfeer. Daarom raden wij je aan om de boom buiten ook te versieren. Lampjes mogen bijvoorbeeld niet ontbreken. Met kerstverlichting voor buiten zorg je namelijk ook in het donker voor een spectaculaire kersttuin. Versier een kerstboom in de tuin altijd met speciale kerstverlichting voor buiten. Deze verlichting is namelijk beter bestand tegen vocht dan kerstverlichting voor binnen. Naast verlichting kun je een kerstboom in de tuin ook aankleden met andere kerstdecoratie. Hang er bijvoorbeeld kerstballen in en zet er een piek op. Hierdoor ziet de boom er bij daglicht ook sfeervol uit. Bovendien zie je de kerstdecoratie ’s avonds goed als de kerstverlichting buiten brandt.

3. Kleed de voordeur sfeervol aan
De meeste mensen rekenen de voordeur misschien niet tot de tuin, maar toch willen we deze deur hier niet onbelicht laten. Waarom niet? Omdat er bij een groot aantal woningen in ons land een pad door de tuin naar de voordeur loopt. In de aanloop naar kerst kun je deze deur daarom prima bij de tuin betrekken. Dit kun je doen door hem sfeervol aan te kleden. Als je jouw voordeur nog niet eerder versierd hebt in de aanloop naar kerst, weet je mogelijk niet hoe je dit het beste kunt doen. Gelukkig is het niet betrekkelijk lastig. Je kunt jouw voordeur namelijk op allerlei verschillende manieren sfeervol aankleden.

Wil je niet veel tijd en moeite steken in het versieren van jouw voordeur? Dan biedt een kerstkrans uitkomst. Deze kun je in de aanloop naar kerst vaak in verschillende winkels kopen. Het enige wat je in dat geval hoeft te doen, is hem aan de deur bevestigen. Wie het extra sfeervol wil maken, koopt een kerstkrans met verlichting. Ook hier geldt weer dat je wel op het soort verlichting moet letten. Een kerstkrans met kerstverlichting voor buiten geniet de voorkeur. Deze lampjes zijn namelijk bestand tegen vocht en kou. De kans dat ze het begeven voor de kerstdagen is hierdoor aanzienlijk kleiner.

4. Versier de gevel met kerstdecoratie
Als je een grote tuin hebt, kunnen wij ons voorstellen dat je geen zin hebt om deze helemaal te versieren in de aanloop naar kerst. Je bent dan immers veel tijd kwijt. Gelukkig betekent dit niet dat jij je enkel kunt beperken tot de binnenkant van jouw woning. Nee, want je kunt er namelijk voor kiezen om de gevel sfeervol aan te kleden. De gevel versieren kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld ijspegelverlichting aan de dakrand hangen. Van een afstandje lijken deze lampjes op ijspegels, waardoor een grappig effect ontstaat. Wil je de complete gevel van jouw woning verlichten? Gebruik hier dan een lichtgordijn voor.

Je kunt de gevel van jouw woning overigens niet alleen versieren met kerstverlichting voor buiten. Nee, want er zijn ook veel mensen die hun gevel aankleden met kerstgroen. Om het jezelf makkelijker te maken, kun je hier het beste guirlandes voor gebruiken. Deze groene kerstslingers hang je makkelijk op, waardoor het versieren van de gevel je niet onnodig veel tijd kost. Bovendien kun je met deze kerstversiering twee vliegen in één klap slaan. Hoe? Door guirlandes met kerstverlichting te kopen. Jouw gevel is hierdoor zowel overdag als ’s avonds spectaculair versierd. Ga je guirlandes met verlichting kopen om jouw gevel te versieren? Kies dan wel voor guirlandes met kerstverlichting voor buiten. Deze kerstversiering kun je namelijk ook op regenachtige en winterse dagen probleemloos aan jouw gevel laten hangen.

5. Zet buiten kerstgroen neer
Mensen die een relatief kleine tuin hebben, weten misschien niet goed hoe ze deze het beste kunnen versieren in de aanloop naar de kerstdagen. Geldt dit ook voor jou? Dan beperk je het mogelijk tot kerstverlichting voor buiten. Zonde, want er zijn namelijk talloze manieren om een kleine tuin spectaculair te versieren voor kerst. Zo staat er in veel kleine tuinen vaak wel minimaal één bloembak of -pot. Deze kun je rond de kerstdagen prima gebruiken om jouw tuin sfeervol aan te kleden. Als de huidige bloemen in de bak of pot hun beste tijd wel gehad hebben, kun je ze vervangen door kerstgroen.

Staat er geen bloembak of -pot in jouw tuin? Dan kun je er eventueel speciaal eentje kopen. Dit hoeft niet per se een grote of dure pot te zijn. Het creëren van een spectaculaire kersttuin hoeft jou dus niet veel geld te kosten. Vind je kerstgroen alleen wat saai? Wikkel dan wat kerstverlichting voor buiten om het groen heen. Op deze manier komt kerstgroen extra goed tot zijn recht. Mensen zien deze kerstversiering dan immers niet alleen bij daglicht, maar ook als het donker is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden