Schrijfster Esther Boek, pseudoniem, uit Tiel op haar werkkamer, met haar nieuwste boek: "De Perfecte Moeder".
Schrijfster Esther Boek, pseudoniem, uit Tiel op haar werkkamer, met haar nieuwste boek: "De Perfecte Moeder". (Foto: Corien Remijn)

Tielse maakt pittige thema’s bespreekbaar

  •   keer gelezen

Op 4 april verscheen het tweede boek van de Tielse schrijfster Esther Boek: de roman De Perfecte Moeder, over het leven van twee vrouwen die niet kunnen ontkomen aan de invloed van hun problematische jeugd. In de met elkaar verweven levensverhalen komen actuele maatschappelijke thema’s aan de orde zoals armoede, kindermishandeling en alcoholisme.


Door Corien Remijn

Tiel - “Ik wil zulke problemen beter bespreekbaar maken. Het is vaak taboe om erover te praten, terwijl iederéén in bepaalde omstandigheden over grenzen heen gaat”, zegt Esther stellig, “Weet je dat één op de drie jongeren in een onveilig gezin opgroeit? Dat betekent niet dat al die ouders slechte mensen zijn. Vaak ontstaat verkeerd gedrag uit onmacht of ingrijpende ervaringen.” Alhoewel ze meer begrip wil kweken voor gezinnen die in de knel zitten, wil ze niet dat het daarbij blijft. “Ik hoop dat mensen in dergelijke situaties eerder hulp zoeken en dat anderen zo nodig ingrijpen.”

Toegankelijk verhaal

Ondanks de pittige thema’s en het lijvige formaat van de roman (380 pagina’s) is het een toegankelijk boek geworden. Wel vraagt de voortdurende afwisseling van tijden en hoofdpersonen de nodige aandacht van de lezer. Het boek beschrijft de geschiedenis van Nelleke en Helena, vrouwen van twee verschillende generaties. Nelleke wil haar liefdeloze en armoedige jeugd ontvluchten en dat lijkt te lukken als ze trouwt met een jongen uit een welgestelde familie. Helena groeit op in een op het oog perfect gezin maar wordt mishandeld en uiteindelijk uit huis geplaatst. Ook zij lijkt zich aanvankelijk aan haar verleden te kunnen ontworstelen dankzij een liefdevol huwelijk, maar de werkelijkheid blijkt weerbarstig te zijn...

Van non-fictie naar fictie

Esther Boek (51) is het pseudoniem van de Tielse schrijfster die in 2017 debuteerde met de succesvolle roman Geen kind meer, gebaseerd op haar eigen gezinsleven. Haar tweede boek, De Perfecte Moeder, is geheel aan haar eigen fantasie ontsproten. “Al spelen ervaringen uit mijn leven op de achtergrond natuurlijk wel een rol. Wij waren in de tijd dat ik mijn eerste boek schreef ook een problematisch gezin”, nuanceert Esther. Ze heeft drie zonen, volgde een schrijversopleiding en werkt in het dagelijks leven als verpleegkundige met kinderen. Ze schreef het nieuwe boek naast haar baan, in slechts drie maanden tijd. “Niet wachten op inspiratie, gewoon beginnen, dan komt de flow vanzelf. Het verhaal ontvouwde zich al schrijvend.” Inmiddels staat er al een derde boek in de steigers; ooit hoopt ze van het schrijversvak te kunnen leven.

Signeersessie

De perfecte moeder is in de boekhandels en online verkrijgbaar. Van elk verkocht exemplaar gaat één euro naar de Stichting Het Vergeten Kind.

Op zaterdag 13 april tussen 13.30 en 15.30 uur kunt u Esther Boek ontmoeten en haar boek laten signeren in boekhandel Arentsen, Voorstad 9, centrum Tiel.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten